calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Det mest undervurderede skriveråd

Skrevet af Annelouise, underviser på vores Kursus: Skriv bedre tekster.

Du har sikkert hørt mange gode skriveråd i dit liv. Her får du det allermest fundamentale og undervurderede skriveråd. Følg det, og dine tekster bliver mere præcise, lettere at forstå og sjovere at skrive!

Læs denne sætning:

Der foretages fra politiets side en undersøgelse af forholdene

Den er lidt tung at komme igennem, ikke? Men hvorfor er den dårlig? Fordi den bruger 9 ord på at sige, hvad 3 ord kunne have sagt:

Politiet undersøger forholdene

Sætningen forsøger at lyde klog. Skribenten har brugt et sprog, der lyder juridisk. Det minder om noget, man kunne finde i et brev fra det offentlige i 1960’erne. Desværre har hans stræben efter at lyde klog og formel gjort sætningen unødvendigt svær at forstå. Og langsommelig at komme igennem for læseren.

Det var den helt korte forklaring. Har du mod på at blive lidt klogere endnu?

Få dine tekster frem i lyset

Lær alt, hvad der er værd at vide om tekstskrivning på vores kursus i Skriv bedre tekster.

Er dit tekstarbejde mere online-baseret, er kurset Skriv til nettet måske også noget for dig.

Skriv efter formen “nogen gør noget”

Den uvidende skribent burde have skrevet efter formen “nogen gør noget”.

Er du klar til at sprognørde? Så får du den lidt længere forklaring.

“Nogen gør noget” betyder, at man har en aktør – i dette eksempel ”politiet” – og at denne aktør foretager en handling – i dette eksempel ”undersøger forholdene”. Derfor skriver man helt enkelt: “Politiet undersøger forholdene.” Dette er formen på den mest enkle historie, og sætningen er derfor nem at forstå.

Når man laver denne helt enkle fortælling om til: “Der foretages fra politiets side en undersøgelse af forholdene”, så starter man sin fortælling med ordene ”der foretages”. Aktøren i fortællingen går fra at være politiet til at være det anonyme ord ”der”. Det er en langt mere diffus og uhåndgribelig aktør.

I sætningen “politiet undersøger forholdene” er udsagnsordet ”undersøge”. Det er en glimrende og letforståelig handling – man kan se det for sig med det samme!

I den lange sætning er udsagnsordet ”foretage”. Problemet er, at man kan foretage uendelig mange ting. Man kan foretage en undersøgelse – som i tilfældet her – men man kunne lige så godt foretage en vurdering, en hjerteoperation eller en tarmskylning. Og vi skal derfor læse helt hen til sætningens 7. ord, undersøgelse, før vi overhovedet ved, hvad sætningen faktisk handler om!

Det er selvfølgelig et opstillet eksempel. Men ude i virkeligheden tager det faktisk ofte en endnu værre form. Når sætningerne bliver endnu længere, og de får mange ledsætninger, bliver de for alvor komplekse.

Derfor: Skriv enkelt. Dine sætninger skal fortælle en helt enkel historie, hvori nogen gør noget.

En udbredt misforståelse om at skrive godt

“At skrive godt er et medfødt talent” – nej, nej og atter nej! Se bare Martin Thorborg: Han droppede ud af gymnasiet allerede i 1. g. I dag er han en af Danmarks mest succesfulde iværksættere. Og hans blog er en af de mest læste. Blandt andet fordi han i dag skriver eksemplarisk levende og letforståeligt.

Mange dygtige tekstforfattere (Thorborg og undertegnede inkluderet) har trænet sig til succes. At få træning i at skrive er den hurtigste vej fra gennemsnitlig til genial. På Aros Business Academy har vi derfor udviklet kurset Skriv bedre tekster.

På kurset lærer du om meget mere end blot sætningskonstruktioner. Du lærer at gøre kedelige emner spændende. Og hvordan du sætter en krog i dine læsere, så de læser din tekst til ende. Det forsøgte jeg for eksempel at gøre i starten af denne artikel – og du er her jo stadig.

Se datoer for kurset og tilmeld dig her.

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

Læs andre artikler.

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.