calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Find 7 sprogfejl på 1 minut!

Skrevet af Christel, underviser på vores Kursus: Lynkursus i korrekturlæsning og Internt kursus: Skriv korrekt dansk.

Hvor mange fejl kan du finde på 60 sekunder? Nedenfor ser du en tekst i kursiv. Den indeholder 7 af de mest almindelige sprogfejl på dansk. Jeg gav mine kollegaer 1 minut hver til at finde så mange, de kunne. Cheferne fandt 6. Marketing-nørden og studentermedhjælperen fandt 5. Hvor mange finder du? Husk at tage tid!

Her kommer teksten – der er både fejl i tegn OG ord – held og lykke:

For nogen mennesker er det svært, at finde fejl i deres egne tekster, når de skriver på nettet. Når først teksten er skrevet, kan de slet ikke ændrer på den igen, og de vil bare uploade den og komme videre. En utålmodig mand skriver en tekst hurtigt og bruger så ikke fem minutter på at genlæse hans eget værk. Mit råd lyder dog: læs altid korrektur på Jeres tekster! I ved aldrig hvem, der læser dem!

Her kommer facitlisten og forklaringerne. Hvis du har lyst til at lære endnu mere og blive mester i korrektur, så har vi udviklet kurset Lynkursus i korrekturlæsning, som gør dig knivskarp på korrekturlæsning på kun to dage! Kurset er perfekt til dig, der vil opgradere dit skriftsprog. Se datoer og tilmeld dig her.

Tjek dig selv her!

For nogen (nogle) mennesker er det svært, (komma skal slettes) at finde fejl i deres egne tekster, når de skriver til nettet. Når først teksten er skrevet, kan de slet ikke ændrer (ændre) på den igen, og de vil bare uploade den og komme videre. En utålmodig mand skriver en tekst hurtigt og bruger så ikke 5 minutter på at genlæse hans (sit) eget værk. Mit råd lyder dog: læs (Læs) altid korrektur på Jeres (jeres) tekster! I ved aldrig hvem, (komma skal rykkes til efter ”aldrig”) der læser dem! 

Find endnu flere fejl

Du kan få flere eksempler og uddybning af disse regler, og du kan få mange flere principper og huskeregler på vores effektive kurser Skriv korrekt dansk og Lynkursus i korrekturlæsning – perfekt til dig, der vil opgradere dit skriftsprog.

Her får du forklaringerne

 1. ”Nogen” i stedet for ”nogle”
  ”Nogen” bruges kun ved tvivlstilfælde og spørgsmål, eksempelvis ”Jeg ved ikke, om der kommer nogen til festen” eller “Kommer der nogen til festen?”.
 2. Komma før at
  Der skal ofte være komma før at, men kun hvis det, der følger efter, er en sætning. Der skal eksempelvis være komma her: ”Han tror, at jeg sover”, men ikke her: ”Han har svært ved at falde i søvn”.
 3. r på infinitiver
  Der skal r i slutningen af verber som ”at ændre” og ”at køre”, hvis de står i nutid, fx ”jeg ændrer teksten”, men ikke hvis de står i at-form (infinitiv) fx ”jeg kan ændre teksten”. Hvis du er i tvivl, så erstat verbet med ”at spise” (uanset om sætningen så giver mening eller ej). Hvis der skal r på spise, så skal der også r på dit verbum. Der skal for eksempel r på ”jeg spiser teksten”, men ikke på ”jeg kan spise teksten”.
 4. Hans/hendes i stedet for sit/sin
  Man bruger sin/sit om en genstand, hvis den, der ejer genstanden, er grundled i sætningen. Hvis man siger: ”Lars elsker sin bil”, så elsker Lars sin egen bil. Hvis man siger: ”Lars elsker hans bil”, så elsker Lars en anden persons bil.
 5. Lille bogstav efter kolon
  Man skal starte med stort bogstav efter kolon, hvis der efter kolon kommer en helsætning, dvs. en sætning, der giver mening i sig selv og kan stå alene.
 6. Jeres med stort
  Ordet ”jeres” er altid med lille. Det er kun ”I”, ”De”, ”Dem” og ”Deres”, der skal være med stort, fx ”Vi beder Dem venligst om ikke at ryge”.
 7. Komma efter hv-ord
  En svær fejl at finde, jeg ved det godt! Der skal være komma i sætninger som: ”Jeg ved, hvordan man gør”, men de skal være før hv-ordet.

Hvis du gerne vil lære at sætte kommaer korrekt hver gang, så skal du prøve vores online Online Kommakursus.

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

Læs andre artikler.

 

Tag del i diskussionen

Kommentarer (7)Tilføj kommentar

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.