calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Grafisk facilitering: Hvorfor og hvordan du skal gøre det

Skrevet af Emil Ulrik Friis, vores in-house retoriker.
(Få hele pakken med på vores Kursus: Grafisk facilitering i praksis).

Er du Rembrandt? Nå ikke… Glimrende! For grafisk facilitering handler nemlig ikke om at male kunstværker. Tværtimod handler det om at lære nogle effektive basisteknikker, der gør, at du krystalklart kan illustrere din pointe – hurtigere end du ville kunne sige den med ord!

Når du illustrerer dine tanker visuelt mens du taler, får publikum dobbelt så meget for pengene. De får det samme budskab ind gennem både øjne og ører. Det bliver derfor mere varieret og dermed både mere underholdende og lettere at huske.

Du husker altid det, du har set

“I hear, I forget – I see, I remember” – sådan lyder en gammel talemåde om læring og forståelse. Og som citatet viser, så opfatter mange mennesker synet som ikke bare lige så godt, men faktisk bedre end hørelsen – i hvert fald når det kommer til at huske ideer og koncepter.

Du husker også det, som du har set ske. Og når du ser noget blive tegnet foran dig, mens det bliver forklaret, så opstår det netop foran dig. Du oplever det, mens det sker, og det gør et større indtryk.

Folk skal have noget at kigge på

Vi kan tænke hurtigere end vi kan tale. Det er et fundamentalt problem, som mennesker ikke kan komme uden om. De fleste mennesker taler med mellem 200 og 250 ord i minuttet, men vores hjerne kan nå at behandle mellem 400 og 800 ord i minuttet. Derfor begynder vi tit at tænke på noget andet, imens folk taler – simpelthen fordi vi har mentalt overskud til at gøre det.

Når du tegner, imens du taler, så kan folk bruge deres mentale overskud på at kigge på dine illustrationer i stedet for at tænke på alt muligt andet. Og du kan derfor langt bedre fastholde deres opmærksomhed på det emne, som du taler om.

Du skal vise pointer – ikke detaljer

Når du tegner, mens du fortæller, skal du hele tiden bruge så få streger som muligt til at vise det, der er vigtigt. Du skal derfor undgå detaljer, og hver eneste streg skal tjene et formål. Her er et eksempel:

Tegn to tændstikmænd i hver sin side af et papir. Tegn en vandret streg ved fødderne af den ene og en buet streg (som en bakketop) ved fødderne af den anden. Hvem af dem befinder sig nu udenfor, og hvem af dem indenfor? Præcis, der skal ikke mere end én buet streg til for at vise at noget foregår udendørs.

Når du ved det, så behøver du ikke bruge et minut på at tegne træer og blomstrer. Du kan på et sekund vise, om vi er indenfor eller udenfor, og forskellen er kun, om du tegner en vandret eller buet streg.

Lær alle de frække teknikker

Vi har netop udviklet kurset grafisk facilitering i praksis, som på rekordtid er blevet et hit. Her lærer du alle de basale teknikker, der gør din formidling til et hit. Du får prøvet det hele på kurset, og efter to sjove kursusdage vil du være i stand til at tegne et 7 meter langt referat!

Se datoer og tilmeld dig her.

Hvorfor bruger du ikke bare Power Point?

Jo, det er også rigtigt, der er flere, der bruger power point end tegninger, når de skal vise deres pointer. Men derfor er der kun endnu mere grund til at tegne. For 12 år siden var du super hot, hvis du kunne lave et tjekket slide show. Those days are over. I dag er du langt mere spændende og indbydende, hvis du tegner, mens du fortæller.

Uanset hvor veludført og dynamisk en power point er, vil den altid være lavet i forvejen. Tænk på, hvor meget gassen går af ballonen, når tv-kokken siger: “Vi har snydt lidt i forvejen og lavet dejen i går.” Når du tegner sker alt live, alt sker i nuet. Du kan være i dialog med dem, du taler til, og du kan få ideerne fra denne dialog med i dine illustrationer i det øjeblik, de opstår.

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

 

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.