calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Er du leder, uden at være chef?

  • 3699

Du er ikke rigtig chef, men heller ikke rigtig medarbejder. Og samtidig er du lidt begge dele på én gang. Du har både visioner og ansvar, men det kniber lidt med tilslutningen fra dine kolleger. Her er 3 tips til at ændre på det!

Den moderne arbejdsplads har gjort traditionelle hierarkiske strukturer til en saga blot. Der opstår nye stillingsbetegnelser som fx projektleder, koordinator, office manager og tovholder. Men deres virke er ikke uproblematisk for de mennesker, der besætter dem. Som projektleder har du ofte tonsvis af ansvar, men uden en chefs formelle personaleansvar opstår der hurtigt gnidninger, når du skal have dine kolleger med om bord. For du er jo “ikke rigtigt deres chef”. Her er 3 ting, du kan gøre, for at øge din gennemslagskraft.

1. Kommunikér personligt og assertivt

Når du beder din kollega om at udføre en opgave, bliver du mødt af et “ja, hvis jeg lige når det”. Du er ikke i en position, hvor du kan hundse rundt med folk. Og selv hvis du var, er det en dårlig idé. Benyt dig i stedet af rolig stemmeføring og vær anerkendende i din kommunikation. Men vær samtidig konkret i din formulering af, hvad du har brug for, at din kollega gør – og hvorfor.

2. Få afgrænset dit arbejdsområde

På trods af din stillingsbetegnelse, kan arbejdsfordelingen mellem dig og dine kolleger alligevel være tvetydig. Det gør det vanskeligt for dig at uddelegere opgaver og kan ende med, at du må gøre tingene selv. Det en god idé, at du taler med din chef og får formuleret nogle klare rammer for din uformelle lederrolle. Både for dig selv, men også for din afdeling og dine kolleger så alle ved, hvad din rolle egentlig indebærer.

3. Kræv efteruddannelse og træning

At være leder udenfor det officielle ledelseshierarki kan være som at sidde fast i en elevator mellem to etager. Det er ikke bare upraktisk, det kan også blive kaotisk og stressende. Derfor skal du ikke være bange for at bede om efteruddannelse, så dine kompetencer matcher din stilling og giver dig den nødvendige gennemslagskraft og motivation. Vores kursus, Leder, ikke chef , består af 3 intensive dage, der gør dig til en mere motiverende og selvsikker leder uden personaleansvar.

Du kan også overveje et andet lederkursus som fx Teamledelse for projektledere eller et kommunikationskursus som Assertiv kommunikation.

Modtag professor Steen Hildebrandts e-bogføljeton om ledelse helt gratis her 

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

 

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.