calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Undgå at gøre som chefen i “The Office”

  • 2848

I den amerikanske tv-serie The Office vil lederen Michael Scott fyre lidt op under stemningen på kontoret ved for sjov at fyre Pam. For ham betyder en god stemning på kontoret nemlig alt. Og han er, som han siger “først ven, derefter chef”.

Som medarbejder er det dog ikke nødvendigvis en god oplevelse at modtage en sådan joke men hvad er egentlig problemet?

Det ulige magtforhold gør den slags jokes svære 

Selvom Michael ser sine medarbejdere som venner, er magtfordelingen ikke ligesom i de fleste venskaber. Michael har magten til at fyre Pam, og den magt har Pam ikke over ham. Joken kan på den måde fungere som en reminder om, at magtforholdet mellem de to ikke er lige. Det er der ikke i sig selv noget galt med.  Når Michael jokende fyrer Pam, kan det imidlertid virke som om, at Michael ikke har forståelse for, hvor alvorlig en situation en fyring er for Pam han synes måske bare selv, at det kunne være sjovt at se hendes reaktion. Michael sætter altså Pam i en situation, hvor hun har rigtig meget på spil, og han slet ikke har noget på spil. Det kan virke tonedøvt, og samtidig er det usikkert, om joken overhovedet var tiltænkt at skulle være sjov for Pam. 

Udførelsen af joken giver ikke modtageren nogen tydelige “clues” om, at der faktisk er tale om humor 

En fyring på en arbejdsplads er ikke en utænkelig situation. Slet ikke når den kommer med en begrundelse og uden tydelige markører af ironi. Hverken situationen, kropssproget eller tonefaldet signalerer, at der laves sjov, og derfor har Pam heller ikke nogen grund til at tro, at det er en joke. Hvis situationen havde været absurd, eller begrundelsen havde været helt håbløs og sagt med et glimt i øjet, havde det været lettere at aflæse, at der var tale om en joke.  

Som chef kan du ikke vide, om folk virkelig synes, at dine jokes er sjove 

Hvis dine medarbejdere ikke altid griner af dine jokes, er det formentlig fordi, I har en relation, hvor de ikke har hele ansvaret for at opretholde den gode stemning. Hvis de altid griner af dine jokes, er det ikke sikkert, at det betyder, at du altid er sjov. Tværtimod kan det lige så godt betyde, at de ser det som deres ansvar at bibeholde den gode stemning, eller at de gerne vil please dig. Dine medarbejdere har noget på spil, når de socialiserer med dig, og det har du ikke i samme grad. Husk det, når du fremfører humoristiske indslag. 

 

Hvis du gerne selv vil blive en endnu bedre leder – eller gerne vil træde ind i ledergerningen – så undlad at gøre helt som Michael Scott. Tag i stedet et hurtigt kig på vores korte kurser i ledelse eller på vores Aros Mini MBA – Lederuddannelse for mere solid inspiration og viden.

Modtag professor Steen Hildebrandts e-bogføljeton om ledelse helt gratis her 

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

 

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.