calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Vores Aros Mini MBA får topkarakterer! Samlet 9,2 ud af 10. Læs meget mere her!

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

De 4 karrieredræbere for kvinder
(og lidt for mænd)

To nye studier afslører, at kvinder har en tendens til at stikke en kæp i hjulet på deres karriere (ofte helt uden at ville det). Gør du også det?

Der er langt færre kvinder end mænd i ledende stillinger. Og jo længere vi kommer mod toppen, desto færre kvinder møder vi på vejen.

Det vidste du sikkert godt allerede.

Men vidste du også, at det i mange tilfælde er kvinderne selv, der dræber deres karriere – i mange tilfælde helt utilsigtet?

To omfattende studier, der er publiceret i Harvard Business Review (og har involveret flere end 10.000 ledere), viser, at kvinder har en tendens til at gøre 4 ting, som mænd ikke gør i samme grad. De kommer herunder.

Men først en disclaimer: Vi mener ikke, at det er bedre for kvinder at sidde i ledende stillinger. Den slags livsfilosofiske emner forholder vi os slet ikke til her. Vi forholder os kun til mekanikkerne, der er i spil.

1. At være alt for beskeden

Hvor mænd har en tendens til at lade offentligheden vide, at de har gjort et godt stykke arbejde (enten ved subtilt at lede samtaler med cheferne hen på det, eller ved decideret pral), er kvinder generelt mere beskedne. Studierne viser, at kvinder i større udstrækning mener, at deres arbejde skal tale for sig selv. Og beskedenhed er da også en dyd. Men man kan ikke forvente, at cheferne lægger mærke til éns bedrifter helt af sig selv. De har hovedet fyldt med alt muligt andet.

2. Ikke at bede om forfremmelsen

Beder man ikke om at få en forfremmelse, sker det kun meget sjældent. Kvinder føler i større udstrækning end mænd, at de løber en personlig risiko ved at bede om en forfremmelse. For hvad vil chefen (og måske kollegerne) efterfølgende tænke om én? Her blæser mænd mere på konsekvenserne. Går den, så går den. Og hvis ikke, så går det nok alligevel.

3. Ikke at bede om forfremmelsen – igen

Hvis en kvinde søger en stilling som topleder og ikke får den, er hun mindre tilbøjelig til at søge lignende stillinger, end en mand er. Og her bliver det lidt tricky. For det skyldes ikke, at kvinder har mindre selvtillid end mænd (selv om et af studierne faktisk viser, at 70 % af mændene har ‘høj’ eller ‘meget høj’ selvtillid, mens kun 50 % af kvinderne har det). Det skyldes, at kvinderne efter afslaget føler, at de faktisk ikke passer ind i stillingen – fordi arbejdsgiveren og rekrutteringsagenterne, ifølge kvinderne selv, helst så en mand i stillingen. De føler sig med andre ord stigmatiseret som kvinder. Om det er sandt, afslører studierne desværre ikke. Men oplevelsen er sand.

4. At undgå opmærksomhed

To kvindelige ledere fra studierne forholder sig meget forskelligt til dét at undgå opmærksomhed. Den ene er panisk angst for at ende i samme elevator som virksomhedens topleder – for hvad skal hun sige til ham? Den anden venter hver morgen i lobbyen for at fange den samme elevator som toplederen. Sidstnævntes selvtillid er ikke til at tage fejl af. Men studierne viser, at der blandt kvinderne er klar overvægt at den førstnævnte. Mange kvinder er ganske enkelt bange for at skille sig ud og stå frem. De er for eksempel stille på møder, hvor de faktisk har en masse at byde ind med.

Og får man for lidt opmærksomhed, risikerer man at forsvinde i mængden, når der skal peges på kandidater til nye interne stillinger.

Hvad kan du selv gøre for at komme videre nu?

Spørgsmålet er nu: Hvad gør du, hvis du har et ønske om at stige i graderne, og du selv er din værste fjende?

Tjek vores to kurser Præsentationsteknik med gennemslagskraft og Assertiv kommunikation. Det er to gode bud på at komme beskedenheden til livs og lære at stå frem. Alternativt kan du gå ledervejen med Aros Mini MBA.

 

Hvem står bag studierne?
Studierne er foretaget af Jill Flynn, Kathryn Heath, and Mary Davis Holt, forfattere til bogen “Break Your Own Rules: How to Change the Patterns of Thinking that Block Women’s Paths to Power”. Og af Raina Brands og Isabel Fernandez-Mateo, der er professorer ved London Business School.

 

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

Tag del i diskussionen

Kommentarer (3)Tilføj kommentar

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.