calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

De 19 mest tåkrummende jobsøgningsfejl folk bliver ved med at lave (igen og igen)

Vil du gerne have den nødvendige viden, der gør, at du aldrig laver fejl som de her? Og vil du gerne have styrket dit CV? Så vil jeg især anbefale dig vores Kursus: Præsentationsteknik med gennemslagskraft! og vores Kursus: Skriv bedre tekster

Inspireret af den altid interessante amerikanske forfatter Bernard Marr.

 

Det er frustrerende (og på en lidt morbid måde næsten fascinerende) hvor mange jobansøgninger, der indeholder de samme tåkrummende fejl.

Det er ikke de store, grinagtige fejl, som at møde fuld op til jobsamtalen eller at glemme at vedhæfte sin ansøgning. Det er de små, tilsyneladende harmløse og meget let undgålige fejl, som folk bliver ved med at begå igen og igen.

Heldigvis behøver du ikke være en af dem, der begår fejlene. Du kan jo bruge listen herunder som en slags checkliste for at undgå at begå de 19 værste (og mest udbredte) fejl.

I din jobsøgning må du aldrig:

 

#1: Fremstå uprofessionel

Du har nok godt regnet ud, at din kropslugt ikke skal komme dig i forkøbet, og at daggamle kødsovspletter ikke rimer på “hyret”. Men det er ikke kun dit fysiske væsen, der skal være velsoigneret og passende klædt til jobsamtalen. Dit digitale liv er også en del af din person. Det der vilde festbillede, hvor du står med glasøjne på din tur til Magaluf, skal du nok (af flere grunde) ikke have til offentligt skue på Facebook. Få taget dig sammen til at lægge et ordentligt billede på din LinkedIn-profil. Og brug en neutral og ikke alt for privat e-mailadresse til at sende din ansøgning (selvom der er noget herligt i at få en ansøgning fra “scorekaj@jubii.dk”).

 

#2: Skrive eller sige interviewerens navn forkert

Hvis “Susan” skal læse alle jobopslagene igennem, starter du i minus, hvis du får skrevet “Hej Susanne”. Og hvis du skal konkurrere med 100 andre ansøgninger, skal der altså ikke meget til at ryge uden for slutfeltet. Eller til at ryge helt ud af bunken uden overhovedet at blive læst.

 

#3: Fejle i at følge instruktioner

Mange jobopslag inkluderer specifikke instruktioner. Det er HR- og rekrutteringsfolks smarte trick for at sortere ud i alle dem, der kværner lidt for hurtigt igennem opslagene og ikke er opmærksomme på detaljerne. Jeg har sågar set en amerikansk virksomhed, som inkluderede en enkelt linje i bunden af et stillingsopslag om, at man skulle vedlægge et billede af en kat. Måske fordi HR-chefen var meget glad for katte. Men nok mest af alt for at filtrere de uopmærksomme fra.

 

#4: Vedlægge et billede med kæledyr, børn eller venner 

Den slags billeder hører til på Facebook (og selvfølgelig på ansøgninger, hvor du er blevet specifikt bedt om det). Men på dit CV (og LinkedIn) skal du have et sobert og simpelt portrætbillede. Ikke et, hvor du sidder med din hund. Ikke et, hvor du står med dit barn. Og heller ikke det der billede, hvor du bare ser vildt godt ud, så du har skåret dine venner ud og brugt det som profilbillede på Facebook – lad det blive der, og tag et ordentligt billede til din jobsøgning.
90 % af et godt billede er lys. Og du behøver ikke udstyr for en kvart million. Du kan komme overraskende langt med en smartphone, et soloplyst rum og en hvid baggrund.

 

#5: Komme for sent til jobsamtalen

At komme for sent er omtrent lige så dræbende for din jobsamtale som at møde op uden sko. Du har bare at have en virkelig god undskyldning!
Planlæg din transport nøje. Google Maps er nogenlunde god til at forudsige trafik og transporttid. Og husk, at der kan ske ting udenfor din magt. Så giv dig selv en god buffer.

 

#6: Være ligeså entusiastisk som en teenager til skole-hjem-samtale

Entusiasme er noget af det, som intervieweren søger efter i en jobsamtale. Ikke dermed sagt, at du skal ankomme med 120 i timen og give high-five til receptionisten. Men en jobsamtale er ikke stedet, hvor du skal krybe langs væggene og være den fysiske manifestation af janteloven.

 

#7: Tro, at jobsøgning er venstrehåndsarbejde

At søge job er ikke som at tjekke Facebook. Det er ikke noget, du gør 10 minutter hver aften. OK, du bruger måske lidt mere end det på Facebook, men stadig. Jobsøgning er en deltidsbeskæftigelse i sig selv (eller fuldtid, hvis du er ledig) – så måske er det faktisk som Facebook?
Hvis du har seriøse forhåbninger om et nyt job, bliver du nødt til at dedikere dig til projektet. Og du bliver nødt til at lave en plan med daglige mål for, hvordan du kan øge dine chancer for at finde dit nye job.

 

#8: Vente på, at jobbet kommer til dig

Har du nogensinde set børn spille fodbold? Så kender du også til “dødsklyngen”. Der, hvor alle unger, nogle gange endda også målmanden, står most sammen på 4 kvm, alle med front mod en bold, der bliver losset til fra alle retninger uden nogensinde at rykke sig. Sådan er jobsøgning lidt. Det kan virke smart at vente ude på sidelinjen. Men der er ingen af de andre, der har set dig, så selvom du er fri, får du ikke bolden. Du bliver nødt til at springe ind og erobre den selv – også selvom klyngen kan være skræmmende!
Jobsøgning, såvel som miniputfodbold, kræver proaktivitet! En god strategi er at lave en liste over de 10 virksomheder eller jobs, du er mest interesseret i og så lave en plan for, hvordan du får fat i dem.

 

#9: Lyve på dit CV

Det siger sig selv. Lad være med at lyve! Hverken i dine tidligere stillinger, jobtitler, sprogkundskaber eller andre små detaljer. Ikke nok med, at det er en meget kortsigtet strategi (der er en grund til, at næsten alle jobs har en prøveperiode!). Det er også meget nemt at opdage på forhånd. Den går bare ikke, når man har Facebook, LinkedIn og nem mulighed for at kontakte tidligere arbejdsgivere. Eller afslutte jobsamtalen med at prøve dig i den tyske akkusativremse.

 

#10: Lave stavefejl og tastefjel

Den her er du helt sikkert allerede opmærksom på. Det er de fleste. Men alligevel er der bare graverende fejl i rigtig mange ansøgninger. Og det er endnu værre, hvis det er på CV’et (for så går fejlen jo igen i alle jobsøgningsforsøg). Jeg har sågar set et CV med en slåfejl i ansøgerens eget navn!

Især komma driller mange, som ellers tror, at de har fint styr på det.

PS Hvis du ikke er helt 100 % sikker på dine kommaer, så overvej at tage vores kommakursus. Så sidder de i skabet HVER gang.

 

#11: Skjule, at du gerne vil have jobbet

Din jobsamtale er ikke som dengang, du var til åbent hus, hvor du skulle lade som om, at hver eneste lille ridse i malingen var en K2-skade. Der er intet galt i at vise, at du gerne vil have jobbet og hvorfor.

 

#12: Sende uopfordrede CV’er

Det her er vigtigt at huske, når du forsøger at være mere proaktiv. Det er rigtig godt at tage fat i dit netværk og at søge de potentielle stillinger, der ikke bliver slået op. Men undgå at sende dit CV ud til højre og venstre uden nogen kontekst. Så kan du lige så godt stille dig ned på Strøget og dele visitkort ud. Det giver aldrig noget, men alligevel er der overraskende mange, der spilder sin tid på spredehaglsmetoden.

 

#13: Sende det samme CV hver gang

Alle virksomheder er forskellige – og det er de stillinger, de slår op også. Tilpas dit CV til jobbet – men lad være med at lyve! Det ligger i de små detaljer: Sæt større fokus på mere relevant erfaring, inkluder relevante projekter, erfaringer, hobbyer osv. og fjern irrelevante detaljer. Det er fint, at du godt kan lide Netflix og rejser til Gardasøen, men hvordan er det lige, at det gør dig til en bedre projektleder?

 

#14: Snakke i stedet for at lytte

Når du netværker, så skal din førsteprioritet være at lytte. Hvis nogen spørger, er det selvfølgelig en god ide at tale om, hvilken slags job du søger. Men lad være med at plapre uafbrudt om, hvad du fik til morgenmad, og hvorfor du synes, at Trump er en værre karl. Du er der for at lære nogen at kende, og det gør du bedst ved at bruge ørerne i stedet for munden.

 

#15: Glemme at følge op

Har du ikke fået svar på din ansøgning, din mail eller dit opkald? Følg op! Måske ligger guldet og gemmer sig. Om ikke andet bliver du klogere på, hvorfor det ikke gik, som du håbede.

 

#16: Søge alle jobs

”Dovne Robert” fik tørre medietæsk for ikke at være villig til at søge hvad som helst. Han havde så også været ledig i over ti år og søgte ikke just særligt dedikeret. Så hans situation var lidt en anden end din. Det er godt at være åben for en vifte af forskellige typer stillinger (og nogle gange også at være åben for at skifte branche), men hvis du bare søger ethvert job, mister du fokus og forringer dine chancer for at finde det rigtige.

 

#17: Være uforberedt til jobsamtalen

Brug internettet. Det er ikke særligt svært at finde en masse information om virksomheden (og dens medarbejdere). Virksomhedens hjemmeside, konkurrenternes ditto og LinkedIn er en oplagt start. Bare lad som om, at du undersøger din ekskæreste – så skal du nok komme godt ind i hjørnerne. 

 

#18: Fejlvurdere din markedsværdi

Der er masser af ressourcer på nettet og i din fagforening til at finde ud af lønniveauet for andre med en lignende stilling og erfaring. Hav altid et velunderbygget svar klar, når du bliver spurgt ind til din forventede løn.

 

#19: Møde op uden spørgsmål

Langt de fleste jobsamtaler slutter med, at du bliver spurgt, om du har nogle spørgsmål. Så gør, som Bertel Haarder gerne vil have dig til: Spørg, for satan!

 

PS

Kender du til andre fejl? Eller har du selv lavet en bommert? Skriv det i kommentarfeltet nederst på siden.

 

PPS

En god måde at pleje dit netværk er ved at dele interessante artikler. Du kan jo starte med denne her. Bare brug knapperne herunder.

Du kan også klikke her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

Tag del i diskussionen

Kommentarer (18)Tilføj kommentar

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.