Hvad filan betyder SDG? Og hvorfor taler alle om det?
Få værktøjerne til at give din organisation en bæredygtig transformation på Mini MBA i Sustainability Management!
Klima, verdensmål og bæredygtighed er ord der er på alles mund, og man skal ikke have fulgt meget med for at have hørt om betegnelsen SDG. Men ved du egentlig, hvad de tre bogstaver står for, og hvad der ligger til grund for begrebet SDG?
What on earth is SDG?
SDG betyder ganske enkelt “Sustainable Development Goals” og er den engelske betegnelse for FN’s verdensmål. Verdensmålene udgør en fælles målsætning og retningslinje for, hvordan FN’s medlemslande skal sikre en bæredygtig fremtid mod 2030.
Verdensmålene består af 17 mål der beskriver, hvordan vi skal sikre social og økonomisk retfærdighed og en bæredygtig fremtid. Ikke nok med at der er 17 mål, så er der yderligere 169 delmål og 232 indikatorer.
Det er lidt af en mundfuld for de fleste, og mange af os kæmper med blot at huske de 17 verdensmål. Vi kradser derfor kun i overfladen i denne artikel og beskæftiger os med SDG’er på et mere overordnet plan.
De 17 SDG’er fra A-Z
For at forstå sammenhængen mellem de forskellige verdensmål, er det naturligvis vigtig at kende til de enkelte verdensmål. Derfor får du her en oversigt over de 17 verdensmål, inden vi dykker nærmere ned i sammenhængen mellem dem:
Forstå de 17 SDG’er gennem madens verden
Vil man forstå verdensmålene, kan det være en fordel at se dem som en tredelt lagkage. Lækkert ikke? Groft sagt kan man skelne mellem tre forskellige hensyn: Det samfundsmæssige, det økonomiske og klimaet. Denne skelnen minder dig måske om noget, du i forvejen kender; nemlig den tredobbelte bundlinje.
I bunden af lagkagen er fundamentet for det hele; klimaet. Hvis vi ikke fremtidssikrer kloden, kan vi ikke sikre social og økonomisk retfærdighed for verdens befolkning. Det midterste lag i kagen er samfundet, og øverst er økonomien. Miljøet skal altså støtte op om samfundet, og samfundet skal støtte op om økonomien. De forskellige verdensmål skal derfor ikke kun ses hver for sig, men også som en symbiose af gensidigt påvirkende størrelser, der tilsammen skaber en bæredygtig fremtid.
Vil du have større indsigt i verdensmålene og praktisk erfaring med, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed? Tag på Mini MBA i Sustainability Management og få udviklet konkrete strategier og handleplaner til jeres arbejde med bæredygtighed.
De store skal hjælpe de små
Verdensmålene blev vedtaget i 2015 af FN’s 193 medlemslande. Men faktisk er de ikke helt fremmede. De 17 verdensmål trækker på den tidligere målsætning “Millenium Development Goals”, også kaldet årtusindemål.
Begge målsætninger har fokus på at mindske eksempelvis sult og fattigdom og fremme uddannelse. SDG’erne har dog et betydeligt større fokus miljø og bæredygtighed – og det er i virkeligheden nok også det, de fleste af os først tænker på, når vi hører betegnelsen SDG.
Tanken bag verdensmålene er, at det er de svageste, der skal få gavn af målsætningerne. Det kaldes også leave no-one behind-princippet. Ganske enkelt skal de lande og virksomheder med mange ressourcer turde stille sig forrest og skabe en positiv forandring hos dem, der har mest brug for det.
Det kan betale sig at arbejde med SDG’er
Jeres arbejde med SDG’er skal ikke ses som en byrde. En bæredygtig transformation er ikke kun en god gerning for klimaet, men også en investering i fremtiden, der sikrer et solidt grundlag til at imødekomme fremtidens arbejdsmarked og forbrugernes forventninger.
Faktisk er verdensmålene er det ikke meningen, at verdensmålene kun skal påvirke virksomhederne. Det forventes også, at forbrugerne stiller større krav til, hvem de får deres produkter og services fra. Og det er en udvikling, der allerede har taget fart. Det er derfor essentielt at implementere SDG’erne i ens organisation.
Vil du have hjælp til jeres arbejde med bæredygtighed? På Mini MBA i Sustainabiliy Management får I redskaberne til at omstille jeres organisation til de nye målsætninger. Læs mere om uddannelsen her.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (1)Tilføj kommentar
Jon Sandreid
Faktisk er verdensmålene er det ikke meningen, at verdensmålene kun
Hvad skal der stå her? Generelt er der grammatiske fejl og stavefejl i de fleste artikler.