calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Mini MBA eller MBA? Bliv klogere på forskellen på de to uddannelser!

  • 8884

Vi har netop lanceret vores egen Aros Mini MBA - Lederuddannelse i samarbejde med førende ledelsesekspert professor Steen Hildebrandt. Lad dig inspirere af artiklen, og se om den er noget for dig!

Har du helt styr på, hvad en mini MBA er, og hvad det lille præfiks egentlig indebærer? Det danske marked er fyldt med nye og spændende mini MBA-tilbud med priser svingende fra 27.000 til 35.000 kr. af alt fra 4 til 10 måneders varighed, der alle lover dig knivskarpe MBA-lignende uddannelser. Det kan, forståeligt nok, virke uoverskueligt at finde netop den mini MBA, der passer til dig. Derfor har vi samlet den aktuelle viden om både MBA’er og mini MBA’er, så du kan lave en informeret investering i din fremtidige karriere og udvikling. Denne artikel giver dig det hele – forskellen på mini MBA’en og den oprindelige MBA, MBA’ens historie, hvad du får ud af en mini MBA og hvilke fordele, mini MBA’en har for dig.

 

Forskellen på en MBA og Mini MBA

MBA står for Master of Business Administration, og er oprindelig tænkt som en kandidatuddannelse i erhvervsøkonomi og ledelse (mere om det i afsnittet om MBA’ens historie). Derfor er den klassiske MBA-uddannelse også et intenst fuldtidsstudium over 1-2 år. Samtidig er MBA’en i dag målrettet en gruppe af folk med enten erhvervserfaring eller decideret ledelseserfaring. Med andre ord har du formentligt opbygget en karriere af et vist omfang og måske stiftet familie, før du begynder at overveje at tage en MBA. Selvom den klassiske MBA nu også udbydes i mere fleksible forløb, forbliver uddannelsen med rette en sværvægter i feltet. Og det er her, at ”mini” kommer ind i billedet. For med familie, forpligtelser og ansvar, er det et absolut fåtal, der har tid og ressourcer til at gennemføre et fuldt MBA-forløb. Så mini MBA-formatet er designet af erhvervslivet til erhvervslivet, for at tilbyde så mange passionerede danske erhvervsledere som muligt at dygtiggøre sig.

Det bedste fra MBA’en – i mini-format

Med en mini MBA får du alt det bedste fra MBA’en i en komprimeret pakke. Mini MBA’erne stiler efter at give dig indblik i MBA’ens kernefag i bredden, men kommer ikke helt så dybt som MBA’en. De forskellige mini MBA’er kommer hver med et bud på, hvordan omkostninger og tid kan holdes så langt nede som muligt, uden at gå på kompromis med kvaliteten. Vi har eksempelvis designet vores Aros Mini MBA så den forløber over seks måneder bestående af seks fagmoduler a en kursusdag. I samarbejde med Danmarks førende ledelsesekspert, Professor Steen Hildebrandt, har vi sørget for at de seks dage og det supplerende materiale, du skal læse derhjemme, giver dig indsigten fra de klassiske MBA-fag kombineret med den nyeste viden om dansk ledelse i globalt perspektiv. Du finder også mange mini MBA’er med en del online-undervisning eller fjernundervisning, netop for at spare på antallet af konfrontationstimer. Derfor er undervisningsformen et af de parametre du kan sammenligne de forskellige mini MBA’er på.

 

Hvad får du ud af en mini MBA-uddannelse?

”Mini MBA” er en ubeskyttet titel, og derfor er der ikke nogen fast ramme eller struktur på uddannelsen. Men ofte vil du opleve, at forløbet er forankret i et udgangspunkt i strategisk ledelse. På den måde bliver den strategiske ledelse filteret for et nyt take på eksempelvis HRM, økonomi og finans eller markedsføring. Men det står den enkelte udbyder frit for, hvordan de vil strukturere deres mini MBA. Derfor skal du sørge for at være opmærksom på, hvilke kompetencer eller områder de enkelte mini MBA’er fokuserer på, så du udvikler dig i tråd med dine professionelle behov.

Bliv en leder i bredden!

Selvom mini-formatet måske ikke giver dig den samme udvikling i dybden af de enkelte stofområder, vil du stadig få værktøjerne til at udvikle dig opad i din karriere, hvis din mini MBA skal fungere som springbræt, eller på tværs i karrieren, hvis du fx er en specialiseret leder, der ønsker at orientere dig mere bredt i din ledelse. For den erfarne leder fungerer en mini MBA perfekt som en saltvandsindsprøjtning af både ny og gammel viden, du kan tage med tilbage til virksomheden og bruge i din videre selvudvikling.

 

En Mini MBA giver dig netværk

En af de vigtigste ting du får med dig fra din mini MBA-uddannelse er et stort netværk af de ledere, der har deltaget på uddannelsen sammen med dig. I løbet af uddannelsens 6 måneder opbygger du et fagligt netværk med en bred vifte af ledere fra det danske erhvervsliv. I netværket har I alle en fælles referenceramme i form af jeres uddannelsesforløb og de faglige kompetencer, I har udviklet i løbet af uddannelsen. Men samtidig sidder i alle i hver jeres organisation med forskellige problemstillinger og vilkår for jeres ledelse. På den måde har I alle den faglige kompetence, der skal til for at give hinanden gode og konstruktive råd, samtidig med at jeres forskellige udgangspunkter bringer perspektiv til sparringen.

Hos Aros Business Academy har vi kaldt vores netværk for Aros Management Club, som foruden at bidrage med rammerne for jeres netværk samtidig giver dig gratis adgang til eksklusive masterclasses og foredrag med fagligt ligesindede, efter du har afsluttet din mini MBA.

 

Historien om (mini) MBA’en

Ifølge MBA Today blev den første Master of Business Administration udbudt på Harvard Business School i 1908. Forud for lanceringen ligger en længere udvikling af ideen om ledelse som noget, der til dels kan studeres som videnskab. Allerede I 1819 åbnede verdens første handelsskole (hvad der nu hedder ESCB Europe) i Paris. MBA’en blev på Harvard søsat med kun 15 fakultetsmedlemmer og 8 studerende dimitterede to år efter. Allerede i 1924 udviklede Harvard også case metodikken, som er en vigtig komponent af al MBA-arbejde, idet det er en unik måde at kombinere teori med praktisk erfaring – lederens to ben.

Fra E-MBA til mini MBA

I 1943 blev den første Executive MBA (E-MBA) udbudt fra University of Chigaco, Booth. Den første mini MBA blev introduceret allerede i 1949 ved McGill University i Canada. Senere dukkede der tilsvarende mini MBA’er op på en række engelske og amerikanske universiteter. Og i dag finder man mini MBA’er i de fleste lande i verden.

Tilbage til kernen – praktisk ledelse

Historien om MBA’en, E-MBA’en og mini MBA’en er en dynamisk udviklingshistorie, der matcher de krav, der bliver stillet til den moderne leder. Udviklingen af MBA’en vidner om, at vi i Vesten har en idé om, at faglighed, videnskab og metodik er en vigtig komponent af god ledelse. At ledelse til dels kan læres. E-MBA’en er det første eksempel på en deltids-MBA, som blev designet for at erfarne ledere kunne videreuddanne sig samtidig med, at de fortsatte som ledere på daglig basis i deres virksomhed. Mini MBA’en er en naturlig videreudvikling af de tanker, der blev sat i gang ved oprettelsen af E-MBA’en. Man kan driste sig til at sige, at mini MBA’en igen trækker fokus tilbage til der, hvor det hele startede – i den praktiske ledelse. Mini MBA’en skærer kraftigt ned på mængden af undervisning, men giver til gengæld plads til selvstudium, sparring med andre ligesindede ledere og ikke mindst til din daglige ledelse.

 

Hvad er forskellen på E-MBA og mini MBA? – godt spørgsmål!

Både E-MBA og mini MBA’en genforhandler MBA’en oprindelige format, men forsøger at bibeholde essensen af MBA teorien. E-MBA’en blev udviklet til meget erfarne ledere, der ønskede at videreuddanne sig, men som ikke havde mulighed for at tage et eller to års pause fra deres organisationer. Derfor har mange E-MBA’er også minimum 3 års ledelseserfaring som adgangskrav, hvor mange klassiske MBA’er også godtager almindelig erhvervserfaring. E-MBA’en er ikke mindre omfattende end MBA’en, den tager bare længere tid. De fleste uddannelsessteder har en tidsramme på 5-6 år.

Dygtiggør dig for mini-priser og -ressourcer

Både E-MBA’en og MBA’en er begge både tids- og ressourcekrævende og koster mellem 160.000–450.000 kr. i Danmark (Ifølge Djøf). Og det er i denne kontekst, at mini MBA’en har sin værdi. Mini MBA’ens strømlinede format gør den nemlig attraktiv for ledere, der hverken kan finde tiden eller ressourcerne til at starte på en fuld masteruddannelse, men som stadig brænder for at dygtiggøre sig og udvide sit professionelle netværk.

 

Ranglisten for business schools i USA og Europa

MBA50 laver hvert år ”ranglisten over alle ranglister”, hvor de tager anerkendte business-medier som Forbes, Financial Times og The Economist’s årlige vurderinger af business schools, og slår dem sammen til deres egen rangliste. De forskellige medier udarbejder deres ranglister ud fra ret forskellige kriterier som eksempelvis alumners ROI, lønniveau, international out reach og karriereinnovation.  Du ser et uddrag af de seneste ranglister for USA og Europa på billederne.

mini MBA, steen hildebrandt

NB: ingen danske certificerede udbydere på top 25

mini MBA, steen hildebrandt

Som det fremgår af statistikkerne, er der det en tendens, at en håndfuld af skoler udfylder de 4 øverste pladser år efter år. Både Harvard og Booth ligger højt på ranglisten for USA, og det er måske meget sigende, at de institutioner, der har bidraget både med grundlæggelsen af MBA-programmet, case metoden og den Executive MBA, stadig er professionelle topspillere. I hvert fald i USA er der måske også en tendens til, at ranglisterne får en selvforstærkende effekt, og at en topplacering tiltrækker flere (dygtige) ansøgere, hvilket igen genererer stabilitet eller opstigning på ranglisterne. I miljøet er mange også en anelse skeptiske overfor ranglistetendensen, fordi en god placering på ranglisterne kan trumfe institutionernes oprindelig mål om faglig udvikling af fremtidens ledere.

 

Overvej at droppe Harvard og tage en mini MBA

I 2016 var der ifølge Harvard Business Schools egen statistik lige knap 10.000 ansøgere til 1.800 studiepladser på deres MBA. Kun 12% af ansøgerne fik tilbudt en plads i deres eksklusive auditorier. Det er altså kun cirka 1 ud af 10 ansøgere, der klarer de skrappe adgangskrav. Og med en konstant ranking helt i top af diverse ranglister, er der ikke noget at sige til, at det både er dyrt og svært at få adgang til HBS.

I stedet for at hakke en hæl og klippe en tå for at få foden ned i Harvards smalle glassko, kan det være en langt bedre løsning at tage en mini MBA. Især fordi vi tror på, at det er vigtigt at vores ledere har så meget ledelseserfaring som muligt, og så stor fleksibilitet i deres uddannelsesforløb, at de ikke mister følingen med, hvad der sker i deres organisation eller virksomhed.

 

Føler du dig inspireret?

Læs mere om vores egen Aros Mini MBA. Den er Danmarks nok mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse, undervist af landets skarpeste ledere og fagfolk.

Du bliver herudover medlem af Aros Management Club, hvor du som medlem får gratis adgang til eksklusive foredrag, masterclasses og netværksarrangementer. Og med et fleksibelt 6-månedersforløb for kun 27.000 kr. ekskl. moms, er der vist ikke andet at kalde uddannelsen end en ægte mini MBA.

Du kan også klikke her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.