calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

9 konkrete idéer til at HACKE din hjerne (og få et federe liv)

Growth hacking er blevet et populært fænomen for virksomheder, der gerne vil vokse lynhurtigt – uden at smide milliarder på bordet. Det handler om at tænke ud af boksen, prøve ting af, fejle, lære og vokse. Men konceptet kan faktisk også bruges mere personligt.

Personlig growth hacking handler om at hacke din hjerne med en masse små quick fixes, der giver dig mulighed for at vokse lynhurtigt og dermed designe en langt federe fremtid for dig selv. Vi har gransket hele feltet for dig, og her er vores 9 allerbedste idéer til at hacke din hjerne og sætte turbo på din personlige udvikling.

Hack #1: Bliv langt klogere, langt hurtigere

Du havde sikkert regnet ud, at vi som kursusvirksomhed ville anbefale dig at styrke dine kompetencer og tilføje flere kvalifikationer til dit CV. Men faktisk er det nok den vigtigste idé til personlig vækst. Vi bliver klogere hele tiden (som man siger), men hvad sker der, hvis du øger hastigheden? Og du behøver jo ikke at tage på vores 100 kurser og korte praksisrettede uddannelser. Hvis du har selvdisciplinen til det, kan du på egen hånd dykke ned i en række faglige emner og købe en stak bøger til hvert af emnerne, skrive noter og videreformidle din nye viden til kolleger og venner (eller hvem der nu har lyst til at høre på det). Du kan også kaste dig over podcasts og lydbøger. Og hvis du virkelig vil øge tempoet på dit viden-indtag, kan du endda sætte oplæsningen til 2 x speed.

Hack #2: Omgiv dig med succesfulde mennesker, der inspirerer dig

Det er inspirerende at omgive sig med succesfulde mennesker. I hvert fald hvis du kan leve med smerten i at føle, at de er bedre end dig. Sådanne relationer vil hjælpe dig til at bryde ud af din comfort zone (hvor du ikke vokser så meget og ikke lever op til det potentiale, du føler, du har). Det kunne være perifere venner, du gerne vil trække tættere på dig. Det kunne være en mentor eller en kollega. Eller det kunne være en, du slet ikke kender personligt, men som du griber ud efter og inviterer på en kop kaffe. Og husk på: Hvis vedkommende takker pænt nej, har du jo faktisk ikke tabt noget (men du er til gengæld blevet lidt modigere).

Hack #3: Fejl oftere!

Perfektionisme har masser af kvaliteter, men kan også være en stor betonbarierre for personlig udvikling. Hvis alt, man gør, skal være perfekt første gang, lærer man aldrig rigtig noget nyt. Du lærer hverken at cykle, danse salsa, lave en præsentation på jobbet, udarbejde en bæredygtighedsagenda eller forstå kvantemekanik ved at prøve det én gang (kvantemekanik lærer man i øvrigt aldrig helt at forstå, kan jeg hilse at sige). At træffe modige beslutninger og gå fremad hver dag er netop dét, du udvikler dig af. Modsætningen er i hvert fald ikke synderligt produktiv. Så pak frygten for at fejle sammen, og smid den i kælderen (bag den store kasse med juuulepynt).

Hack #4: Vær ikke bange for at dele din viden

Du er nødt til at forstå faglige emner langt bedre, hvis du skal formidle dem til andre. Når man skal gøre andre klogere på et emne, er man nemlig nødt til at forstå det endnu dybere. Tag fx underviserne på vores lederkurser og lederuddannelser. De er erfarne og virkelig kompetente ledere, men da de begyndte at undervise hos os, blev de tvunget til at reflektere endnu dybere over ledelsesgerningen – og mon ikke, at de er bedre ledere af det? Når vi formidler, går vi på meta-niveau og bevidstliggør meget af det, vi ved intuitivt på et praktisk niveau. Vi bliver, på fint sprog, ‘bevidst kompetente’ – i stedet for ‘ubevidst kompetente’.

Og lad os så samtidig lige parkere Janteloven uden for døren. Den har nemlig en slem tendens til at fortælle os, at der nok ikke er nogen, der gider at høre på os. Fortæl løs! Gør kolleger og venner lidt klogere. Så vokser de også.

Hack #5: Forlang mere af dig selv, end andre gør

En god vej til at vokse personligt er at forlange meget af dig selv. Personlig vækst kræver motivation. Og den bedste movitation i hele verden, kommer fra dig selv. Så enkelt er det!

Hack #6: Think Bigger

Og i forlængelse af det: Tænk stort og sæt mere ambitiøse mål for dig selv. Ved at sætte mål, som du faktisk ikke kan nå (som tingene er nu), tvinger du dig selv til at vokse. Og sætter du mål, der ville gøre dig ellevild at nå, skaber du desuden langt større motivation. Verdens rigeste mand, Elon Musk, er mester i at sætte ambitiøse mål for fremtiden – og i at nå dem. Han ville gøre elbiler sexede og revolutionere bilindustrien (uden først at vide noget om biler). Han ville skabe den første genanvendelige rumrakat (uden først at vide noget om raketter). Og nu er målet at skabe en millionby på Mars. Og mon ikke han også kommer i mål med det…?

Det er ikke meget sjov ved uambitiøse mål. Det er ikke dem, der får én ud af fjerene om morgenen. Men ambitiøse mål til gengæld!

Hack #7: Få masser af negativ feedback

Hvis du ikke får masser af negativ (og samtidig konstruktiv) feedback, spørger du simpelthen de forkerte mennesker. Der er to ekstremer i forhold til at give dig feedback:

Ja-sigerne kan du ikke bruge til så meget. De vil altid rose dig for dine idéer og beslutninger og være på din side. Det er rart, bevares!, men det er ikke noget, du udvikler dig af. Faktisk tværtimod. For de bekræfter dig i, at du ikke behøver at udvikle dig. Du er perfekt, som du er. De gør dig med andre ord en bjørnetjeneste (i den rigtige, oprindelige betydning af ordet, se her).

Nej-sigerne kan du heller ikke bruge til så meget. De kritiserer altid dine idéer og beslutninger og vil altid være imod dig. Deres primære motivation for at kritisere dig har mere at gøre dem selv, end det har med dig at gøre. De er måske utilfredse med dem selv og bange for, at du vil gøre præcis det, de ikke selv tør at gøre?

Den gyldne middelvej er vejen frem for dig. Omgiv dig med masser af mennesker, der kritiserer dine idéer og beslutninger for at hjælpe dig i din ambition om at vokse!

Hack #8: Lav en klub med ligesindede

Hvis du interesserer dig for et emne og gerne vil dygtiggøre dig inden for det, kan du styrke din udvikling ved at være sammen med andre, der har samme interesse: Du får andre input og vinkler på de samme emner. Du får del i de andres AHA-oplevelser. Og du bliver udfordret på dine egne antagelser. Så overvej helt konkret at sætte små klubber op. Hvis de andre virkelig er passionerede om emnet, vil de sikkert elske at få en sådan invitation til kaffe, vin og gode snakke.

Hack #9: Indfang dine mest kreative tanker

Kender du det med at få en fantastisk idé, som du ikke behøver at skrive op, fordi den er så genial, men som du alligevel glemmer inden for et par timer? Din smartphone giver dig masser af muligheder for at indfange de kreative tanker, enten i noteform eller som lydoptagelse. Og hvis du får de bedste idéer i badet, så køb et par whiteboard-tuscher til brusekabinen og skriv løs på fliserne.

Bonus-hack: Tag på vores kursus i personlig udvikling!

Brug kurset Personlig udvikling til at finde ind til dine kernekompetencer, lære dig selv og andre bedre at kende og styrk din personlige gennemslagskraft. På kurset får du både en adfærds eller styrke-test, en personlig handleplan og masser af feedback!

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

 

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.