Glem aldrig noget vigtigt igen
Skrevet af Dya, ekspert og underviser i præsentationsteknik.
(Bliv lige så god som Dya på vores Kursus: Præsentationsteknik med gennemslagskraft!).
Barack Obama er kendt for at holde fantastiske taler. Og en af grundene til, at de er så fantastiske, er hans konstante øjenkontakt med publikum. Men han snyder jo lidt ved at bruge en teleprompter. Det behøver du heldigvis ikke. Her er de fire simple trin til aldrig at glemme noget vigtigt igen!
Forestil dig, at du skal holde en tale til din chefs 25 års jubilæum. Du vil imponere. Det skal være en tale, der skiller sig ud og virker stærkere end alle de andre. Du vil ikke stå og sige: “Ja, nu er jeg jo ikke den … øhh … store taler, men jeg vil alligevel …”. Nej, du vil være elegant. Du vil ikke stå og fumle med et notepapir. Du vil kunne din tale i hovedet!
De gamle grækere udviklede husketeknikker, så de kunne lære lange taler udenad. Disse teknikker virkede for romeren Cicero, når han forsvarede uskyldigt dømte borgere i den romerske republik – og de kan også virke for dig. Cicero brugte teknikken til at huske taler, men den er mindst lige så god til at huske alt mulig andet.
Trin 1 – Inddel først din tale i afsnit
Inddel først din tale i små afsnit. De skal have en længde svarende til mellem en og tre linjer på et computerskrevet A4-papir.
Så tager du et nyt papir, og her skriver du de første 5-10 ord fra hvert af dine afsnit. Eksempelvis:
- Jeg mødte Henning første gang, da jeg blev ansat …
- Jeg var lige flyttet til København og …
- Henning kom ind ad døren og begyndte at …
Øv dig så på at fremføre talen, hvor du kun læser disse første 5-10 ord af hvert afsnit og derefter selv kommer på de resterende linjer af afsnittet. Når du kan det, er du klar til trin 2.
Trin 2 – Tænk så på en rute, som du kan udenad
Når du holder talen, så skal du selvfølgelig have alle dine afsnit med – og de skal komme i den rigtige rækkefølge! Hvordan gør du det? Du tænker på den rute, du kører hver dag, når du skal på arbejde. Denne rute kan du selvfølgelig udenad (ellers ville du ikke komme på arbejde).
Så kobler du hvert afsnit af din tale til et sted på denne rute – det kan være en bro, et lyskryds, et torv osv. Hvis du eksempelvis kører fra Nørrebro til indre by, så kan du skrive Nørrebros Runddel ud for dit første afsnit. Du kan skrive King of Kebab ud for dit andet afsnit. Dronning Louises Bro ud for dit tredje osv.
Trin 3 – Find nu på et tosset billede (som du aldrig glemmer)
Hvis dit første afsnit starter med: “Jeg mødte Henning første gang, da jeg blev ansat …”, og første afsnit er koblet til Nørrebros Runddel, så skal du danne dig et vildt mærkeligt billede, som danner en forbindelse mellem disse ord og Nørrebros Runddel.
Forestil dig eksempelvis to store bronzestatuer placeret midt på Nørrebros Runddel. De forestiller dig og Henning, der giver hånd til hinanden. De er kæmpestore, og de spærrer for trafikken, og bilerne holder i lange køer, fordi de ikke kan komme forbi. Se det billede for dit indre blik.
Det er et tosset billede, som du helt sikkert kan huske, og det vil minde dig om, at når du kommer til Nørrebros Runddel, så skal du tale om at møde Henning.
Trin 4 – Lav alle koblingerne, og kør din rute!
Du laver nu tossede og uforglemmelige billeder til alle de udvalgte steder på din rute. Hvert af disse tossede billeder minder dig om et afsnit i din tale. Når du så skal holde din tale, kører du på arbejde inde i dit hoved, og alle de steder, du kommer forbi, vil minde dig om, hvilket afsnit du nu skal i gang med.
Hvorfor virker denne teknik?
Den grundlæggende idé i næsten al husketeknik er, at vi husker billeder langt bedre, end vi husker abstrakte ting. Uanset om det er billeder, som vi rent faktisk har set, eller om det er billeder, vi har skabt i vores egen bevidsthed, så husker vi dem utroligt godt.
Tænk på Lærer Andersen i tv-serien Matador. Kan du huske, hvordan lærer Andersen står der på balkonen og fryser i sin morgenkåbe? Og hvordan han får lungebetændelse og går af dage, fordi han er blevet låst ude? Den scene, som du så godt kan huske, har du faktisk aldrig set. I hvert fald ikke som billede. For scenen er aldrig blevet optaget. Alligevel husker du det tydeligt, fordi Misse Møghes levende beskrivelse har skabt et klart billede i din bevidsthed.
Og hvordan husker jeg så indkøbslisten?
Forestil dig at være på vej hjem fra Brugsen og komme i tanke om, at du glemte at købe mælk. Eller på vej i lufthavnen uden dit pas. Teknikkerne kan bruges i mange andre sammenhænge end i præsentationer. Akira Haraguchi har brugt det at huske 111.700 cifre af pi. Og en af mine kolleger har brugt det til at huske alle 50 amerikanske stater organiseret efter størrelse. Hvad vil du bruge det til?
Vil du mestre hele pakken?
Så tag et kig på vores kursus i præsentationsteknik. Det er udviklet med henblik på at lære dig at tale med gennemslagskraft – og vi optimerer både dit verbale og dit non-verbale udtryk.
Bliv den fuldendte taler!
Du kan bruge denne husketeknik til alle former for taler, foredrag og præsentationer – både i dit arbejdsliv og dit privatliv. Den kræver forberedelse, ja, men den kan også give dig et storslået resultat.
Og husk:
Cicero er kendt for at være den bedste taler nogensinde. Han kunne nemlig mere end at huske sine taler i hovedet. Han kunne også fremføre dem med gennemslagskraft og troværdighed.
Tag udfordringen, og del din historie
Når du skal købe ind næste gang, så lav listen derhjemme, husk den og smid den ud. Skriv nedenfor i kommentarfeltet, hvordan det gik. Så kan det være, du bliver kåret som vores huskevinder og får et gavekort til Irma på 500 kr.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (2)Tilføj kommentar
Rene
Hej … Jeg har 13 ting på listen …havde de 12 med ud ….
Den sidste ting har jeg ikke købt endnu , da jeg ikke har følt den var vigtig ….
+ tingen ved dette er at man føler sig skarpere og har ikk tid/ mentalt overskud til impuls køb …
Kunne det være en ide til luksusfælden eller andet forum hvor i kan få større bevågenhed …?
Ha’ en fantastisk dag … Rene
Anders
Hej Rene. Tak for tippet. Det vil vi gå videre med 🙂
og godt gået med de 12 ting!