calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Derfor burde du aldrig mere sige ordet BURDE

  • 5078

Det mest forræderiske, selvdestruktive og relationsskadende ord i den danske ordborg staves med fem bogstaver: B U R D E.

Jeg har selv udryddet ordet helt fra mit vokabular (med undtagelse af, når jeg skriver om det her). Og jeg vil varmt anbefale dig at gøre det samme.

Vi tror fejlagtigt, at det er konstruktivt

Ved første øjekast virker ordet ‘burde’ konstruktivt. Som når vi siger “jeg burde komme i gang med at løbe igen” eller “du burde nok prioritere dit arbejde lidt mindre”. Men det er alt andet end konstruktivt. Faktisk skader det både dig selv og dine relationer.

Vi bruger typisk ordet ‘burde’ i to sammenhænge: Når vi siger noget om andre. Og når vi siger noget om os selv. Lad os dykke ned i hver af disse sammenhænge.

Når du bruger ‘burde’ om dig selv

Hvad har disse tre sætninger til fælles?

  • “Jeg burde nok tabe mig et par kilo”
  • “Vi burde hjælpe vores børn til at være mere aktive under corona-nedlukningen”
  • “Jeg burde arbejde lidt i aften”.

Sætningerne her har det til fælles, at vi (populært sagt) ikke kommer til at gøre en skid ved det. De udtrykker en ambition, som vi ikke kommer til at agere på. Og på den måde tjener sætningerne kun til at slå os selv oven i hovedet og give os en massiv dårlig samvittighed (når vi synker tungt ned i sofaen med chips og Netflix).

Hvad kan du så i stedet gøre? 

Når du mærker, at der presser sig et “jeg burde” frem i din bevidsthed, kan du i stedet gøre dette: Tag stilling til, om du rent faktisk har tænkt dig at gøre noget ved det. Hvis ikke, så undlad helt at sige noget. Og hvis du har tænkt dig at gøre noget ved det, så ryk på det nu eller læg en plan for, hvordan du rykker på det. Just do it.

Når du bruger ‘burde’ om andre

“Du burde gå til tandlæge oftere”. “Du burde købe dig nogle nye sko i stedet for dine slidte sneaks”. “Du burde være mere glad med alt det, du har”. “Du burde finde dig en kæreste”. “Du burde tjekke dine mails som det første, når du møder ind på arbejde”.

Alle disse sætninger er gift for dine relationer til andre mennesker. For når vi bruger ordet ‘burde’ over for venner, familie, kolleger eller en anden i køen i Netto, gør vi os til dommere over, hvad der er bedst for andre. Og det er faktisk ret respektløst.

Hvad der er rigtigt for dig, er din sag. Selvfølgelig kan jeg være uenig. Men så skal jeg måske snarere vente på, at du spørger ind til min mening. Eller jeg kan spørge dig, om du vil høre min mening.

Og i det hele taget: Alting ville gå meget nemmere, hvis vi helt stoppede med at danne os en holdning til, hvad andre mennesker burde gøre i deres liv. Øv dig i at blive hos dig selv. Hvis du er som mig, er der nok at se til på egen banehalvdel 🙂

Bliv endnu klogere!

Hvis du finder indlægget interessant og relevant for dig, vil du med garanti også finde disse syv kurser interessante:

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

 

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.