6 dårlige råd til at tackle ubehøvlede kolleger
Bliver du nogle gange overrumplet af en ubehøvlet kollega? Corona-nedlukningen har gjort mange af de korte lunter på arbejdspladsen endnu kortere.
Men hvordan tackler man egentlig et møgfald ved kaffemaskinen, et arrigt telefonopkald eller en mail skrevet udelukkende med store bogstaver? Well, her er i hvert fald 6 bud på, hvad der ikke er smart at gøre.
Dårligt råd #1: Du har sikkert fortjent møgfaldet
Måske er det faktisk din egen skyld, at din kollega er ubehøvlet over for dig. Du har måske lavet en fejl. Eller du har måske ikke være tydelig nok i din kommunikation med kollegaen. Og på en måde retfærdiggør det jo egentlig, at kollegaen skælder dig ud, eller at kollegaen udstiller din dårligdom over for lederen! Det kan du i hvert fald sige til dig selv.
Dårligt råd #2: Tiltal fremover kollegaen som Mr. Trump
Uanset om du er for eller imod USA’s tidligere præsident Donald Trump, kan vi sikkert blive enige om, at han som præsident havde et iltert temperament og havde for vane at blive grov over for dem, der luftede uenighed. Vores næste dårlige råd til at tackle den ubehøvlede kollega er derfor at gøre kollegaen opmærksom på vedkommendes slående lighed med Mr. Trump.
Dårligt råd #3: Bagtal vedkommende for fuld udblæsning
Det tredje dårlige råd til dig er at vende den anden kind til og så bagtale din ubehøvlede kollega til den helt store guldmedalje. Det føles også rart. Lidt som om man giver igen. Og det rigtig gode er, at du kan turnere rundt til alle de gode kolleger og fortælle den samme historie mange gange. Men sørg endelig for, at det ikke kommer videre til din leder. Så risikerer du nemlig, at der kommer en sag ud af det, som du nemt bliver involveret i.
Dårligt råd #4: Fortæl dig selv, at det nok bliver bedre i morgen
Selvfølgelig kan din kollega have jordens dårligste dag, når vedkommende giver dig tørt på eller taler grimt til dig. Men i hovedreglen stikker det noget dybere. Og hvis du oplever det mere end en enkelt gang, er der ret sikkert tale om en indgroet adfærd. Derfor er det fjerde dårlige råd til dig, at du blot skal trække vejret og sige til dig selv, at alt nok bliver bedre i morgen.
Dårligt råd #5: Slå en hånlatter op
Hvis du er forælder og har prøvet at skælde dit barn ud over at have drysset 2 kg mel ud over køkkebordet, og dit barn reagerede ved at grine af dig og fortælle dig, at du ser sjov ud, når du bliver sur, så ved du, hvor vi vil hen med det femte dårlige råd.
Dårligt råd #6: Hvis du er lederen, så kig den anden vej
Er du faktisk i den situation, at du formelt er leder for den ubehøvlede kollega? Så er det sidste dårlige råd særligt til dig: Kig den anden vej, når vedkommende er ubehøvlet! Du orker alligevel ikke konflikten, vel? Og det er jo som regel heller ikke dig, det går ud over.
Hvad skal du så gøre i stedet?
Hvis du hellere vil vide, hvad der er godt at gøre ift. en ubehøvlet kollega, så står vores kompetente og dedikerede undervisere på disse kurser klar til at hjælpe dig:
Kursus: Assertiv kommunikation
Kursus: Konstruktiv feedback
Kursus: Konflikthåndtering og samarbejde
Kursus: Mundtlig kommunikation
Kursus: Personlig udvikling med DiSC
Kursus: Positiv psykologi
OBS: Alle disse seks kurser kan i øvrigt også bestilles til afdelingen eller hele arbejdspladsen. I så fald vil vi skræddersy det 100 % til jeres behov og særlige situation – og inddrage cases fra jeres dagligdag på arbejdet. Ring til os på tlf. 70 278 279 eller skriv til info@arosbusinessacademy.dk for at høre mere om mulighederne.
PS: Hvis du lige nu sidder og tænker: “Hm, gad vide om jeg egentlig selv er en af de ubehøvlede kolleger?”, så fortivl ej. Kurserne ovenfor er for alle.
PPS: Kunne det være interessant at få en analyse af jeres feedback-kultur på arbejdspladsen? Det tilbyder vi tilfældigvis helt gratis. Hør mere her: Gratis feedbackkultur-måling.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)