calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Regeringen må gribe ind over for Dansk Sprognævns kommaproblemer!

Skrevet af direktør Anders Rosenlund

Dansk Sprognævn har demonstreret, at de ikke er i stand til at løse kommakrisen, og holder stædigt fast i to ‘kommasystemer’. Og de anbefaler det af dem, som kun 5 % har taget til sig. Regeringen er derfor nødt til at gribe ind – til gavn for alle de børn og voksne, der helt forståeligt er snotforvirrede!

Den 23. februar er det præcis et år siden, at bestyrelsen i Dansk Sprognævn satte sig ned bag lukkede døre for at løse landets 20-årige kommakonflikt. Formanden Jørn Lund indkaldte til mødet med ordlyden: “Det hele sejler. Vi er nødt til at reagere.” Og siden da er der sket ingenting. Ja, altså ud over at formanden for egen regning har foreslået, at man laver en tredje kommasystem, nemlig “et nordisk komma”. Det er hans ide, at det skal eksistere parallelt med det grammatiske komma. Og det ville da være spændende at se, om endnu mere valgfrihed ville stoppe forvirringen om valgfrihed.

Dansk Sprognævn tog røven på danskerne i 2004

Da Dansk Sprognævn i 2004 bliver presset til at aflive ‘det nye komma’, tager de røven på politikerne og befolkningen ved formelt at fjerne det, men samtidig indføre en valgfrihed, som i grove træk er identisk med ‘det nye komma’ – og som de tilmed er frække nok til at anbefale. Kommakrigen blev således afvæbnet, men kun proforma, for problemerne er stadig de samme ved at have to så forskellige måder at sætte komma på.

Derfor kan jeg simpelthen ikke sidde på hænderne længere. Det er udtryk for en elitær arrogance, når Dansk Sprognævn trækker et system ned over hovedet på en befolkning, der hverken kan finde ud af det eller har brug for en så kompleks løsning. Der er nødt til at ske en forenkling af kommareglerne nu. Og da Dansk Sprognævn det sidste år så fornemt har bevist, at de ikke selv kan løse de problemer, de har rodet sig ud i, må regeringen tage ansvar og presse en forenkling igennem!

Danske børn bliver holdt som gidsler

Jacob Buris Andersen, formand for Dansklærerforeningen, udtalte til Kristeligt Dagblad allerede 5. januar 2015, at der er behov for en forenkling af kommareglerne.

Jeg tror ikke, at det er gået helt op for hverken politikerne eller Dansk Sprognævn, hvor ufatteligt mange børn der er tabere i denne konflikt mellem to de ‘kommasystemer’. Kommareglerne stritter i to meget forskellige retninger, og børnene lærer måske én ting derhjemme og en anden i skolen.

Det er udtryk for en elitær arrogance, når Dansk Sprognævn trækker et system ned over hovedet på en befolkning, der hverken kan finde ud af det eller har brug for en så kompleks løsning.

Og man kan nemt forestille sig, at mange dansklærere selv er usikre. Jeg forstår ikke, hvorfor politikerne holder hånden over Dansk Sprognævn, når det tydeligvis går ud over så mange børns læring.

De fleste voksne har for længst givet op

Vi tager hvert år imod hundredvis af kloge og dygtige kommunikationsfolk, der helt forståeligt er snotforvirrede over, hvordan man sætter komma. Og størstedelen af dem har helt givet op over for kommaerne. De sætter dem, som de vil, eller de sætter dem slet ikke.

Men det, der gør mest ondt på mig, er, at mange har det dårligt med ikke at kunne sætte kommaerne. Der er lidt pinligt, fordi det er noget, man tænker, at man burde have lært allerede i folkeskolen. Og derfor ser man sig nødsaget til at ironisere lidt over det ved for eksempel at sige, ‘jeg sætter bare alle kommaerne til sidst i teksten’.

Dansk Sprognævn holder fast i et ‘kommasystem’, som kun 5 % af befolkningen bruger

Formanden for Dansk Sprognævn, Jørn Lund, udtaler i Kristeligt Dagblad, at højst 5 % af danskerne sætter komma efter Dansk Sprognævns anbefaling. Alligevel kan man i dag på Dansk Sprognævns hjemmeside læse: “Sprognævnet anbefaler at man som hovedregel ikke sætter startkomma, dvs. ikke sætter komma før ledsætninger.”

Dansk Sprognævn holder stædigt fast i deres forsøg på at udfase det helt traditionelle, grammatiske komma – selv om det er danskernes foretrukne. Og det har de nu forsøgt i 20 år. Så kære politikere: Det må være op til jer at få gjort en ende på kommakrigen én gang for alle! For min skyld betyder det ikke så meget, hvilken variant der vælges, men lad det, for børnenes og vores andres skyld, være én variant!

Få overblik over kommaets krigshistorie

Kommaets krigshistorie

 

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

Tag del i diskussionen

Kommentarer (12)Tilføj kommentar

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.