calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

En snak om bæredygtighed: Nej, miljø og klima er ikke det samme

  • 5337

Få værktøjerne til at give din organisation en bæredygtig transformation på Mini MBA i Sustainability Management!

Der kludres ofte i de to begreber miljø og klima. Faktisk så meget, at selv politikerne kan have svært ved at skelne mellem dem. Men dissekerer man de to begreber, finder man hurtigt ud af, at der er en stor (og ret så vigtig) forskel på dem.

Miljøet er det, der omgiver os

Skærer man ordet miljø ind til benet, beskriver det kort sagt de fysiske omgivelser, vi befinder os i. Og det er det, mennesker, dyr og planter påvirker. Det lyder måske abstrakt, så lad os nævne et par eksempler.

Vi mennesker kan påvirke miljøet ved eksempelvis at plante eller fælde træer. Dyr gør det bl.a. ved at spise insekter, mens planter enten vokser eller dør, hvilket skaber levesteder og føde for dyr og insekter. Miljøproblemer dækker derfor over mange ting; det kan være tab af biodiversitet og forurening af jorden og grundvandet.

Klima er de benhårde fakta

Mens miljø kan virke som et bredt og lidt flyvsk begreb, er klima en mere urokkelig størrelse. Der er nemlig international enighed om, at klimaet vurderes ud fra vejrforhold målt over en længere periode (typisk på mindst 30 år). Det, der dog alligevel gør klimaet til et temmelig kompliceret fænomen, er, at målingerne laves ud fra mange forhold, bl.a. temperatur, nedbør, vind, lufttryk, skydække og solindfald.

Når man taler om klimaforandringer, er der altså tale om varige ændringer i vejrforholdene. Det kan være alt fra tørke, oversvømmelser og temperaturstigninger til flere og mere voldsomme storme og orkaner.

Du hjælper ikke klimaet ret meget ved at sortere dit affald

Den kyniske sandhed er, at du faktisk ikke tilgodeser klimaet ret meget ved at sortere dit affald, da det kun i lille omfang er med til at begrænse din CO2-udledning. Til gengæld gør du noget godt for miljøet, da du sikrer, at dine affaldsprodukter bliver genanvendt.

Det samme er tilfældet, når du køber økologisk. Du mindsker nemlig mængden af sprøjtemidler – og ikke mængden af drivhusgasser – ved at vælge økologiske produkter. Og faktisk udleder økologiske produkter i mange tilfælde mere CO2 end konventionelle produkter.

Den kan måske lyde nedslående. Men den gode nyhed er, at det ene heldigvis ikke (altid) udelukker det andet! Det er dog vigtigt at være bevidst om, at de gerninger, der er gode for miljøet, ikke altid er gavnlige for klimaet.

Forskellen handler om, hvor man retter sit blik

Er du stadig lidt forvirret? Så fortvivl ikke. En let huskeregel er at se miljø som det, der udgør nærområdet og klima som det, der beskriver det globale plan. Klimaet har derfor også en betydning for miljøet, mens det omvendte sjældent finder sted.

Vil du vide med om, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed? På Mini MBA i Sustainabiliy Management får du redskaberne til at udarbejde konkrete handleplaner for jeres arbejde med FN’s verdensmål. Læs mere om uddannelsen her.

 

Se alle vores klimakurser.

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

 

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.