Myte aflivet: Det er IKKE hårdt arbejde at blive klogere (end dine kolleger)
Er det ucharmerende at lægge en plan for, hvordan du bliver klogere end dine kolleger? Ja, det er det nok. Men føles det fantastisk, når du af og til er den klogeste på kontoret? Ja, i dén grad. Og den bedste nyhed er: Det er faktisk ikke hårdt arbejde at blive klogere!
Hvad kan du gøre for at blive den skarpeste kniv i skuffen på kontoret? Ikke så lidt!
Vi har lagt hjernerne i blød og fundet frem til de 9 vigtigste veje til at blive klogere. Man skulle tro, at det hele kræver hårdt arbejde. Men faktisk er det i hovedreglen sjovt, underholdende og hyggeligt at blive klogere. Ikke dårligt, vel?
Her kommer vores allerbedste bud …
1. Læs, læs, læs!
Smæk benene op i sofaen, og læs! Det er oplagt at læse om emner, du i forvejen ved en masse om. Men prøv at kaste dig over helt andre vidensområder. Helt praktisk: Næste gang du støder på noget, hvor du tænker, “det lyder egentlig meget spændende” eller “hvordan kan det egentlig være, at det forholder sig sådan?”, så søg efter emnet på Mofibo. Viden på helt nye områder giver dig perspektiv på tingene og mulighed for at se nye forbindelser mellem fagområder. Jeg er fx nok den eneste i verden, der har opdaget sammenhængene mellem astrobiologi, surfing og franske slotte. Eller hvad?
2. Lær indonesisk på Duolingo
Lær dig et nyt sprog! Det styrker dine kognitive evner og hjælper dig desuden til at forstå andre kulturer bedre. Duolingo-app’en er gratis og genial – og ret underholdende faktisk. Og min datter har lige i går lært mig, at man kan oprette en gruppe med venner (eller kolleger), hvor man konkurrerer mod hinanden og holder hinanden til ilden. Det er virkelig smart. På Duolingo kan du lære alt fra fransk til indonesisk.
3. Tag på kurser og korte uddannelser
Kurser og korte uddannelser er nok den bedste måde at blive klogere på. Her kan vi helt bestemt hjælpe dig, ligesom vi har hjulpet tusindvis af andre danskere. Og jeg lover dig: Hvis du vælger kurser og korte uddannelser hos andre end os, bliver vi ikke fornærmede. Jo, måske lidt …
Alle vores 100 kursusmuligheder til dig er lige her.
4. Øv dig i kritisk tænkning
Det er nemt at forholde sig kritisk til andres antagelser, holdninger og livsanskuelser. Men hvis du virkelig skal øve dig i kritisk tænkning – og styrke dit intellekt på baggrund af det – kan du prøve at forholde dig kritisk til dine egne antagelser, holdninger og livsanskuelser også. Vi er i hovedreglen så sovset ind i os selv, at vi ikke ser hullerne i osten (for nu at bruge to lettere usmagelige madmetaforer). Så næste gang folk udfordrer dig, så undlad at forsvare dig med dine sædvanlige argumenter, men forsøg i stedet at gå med på deres ræsonnement og undersøg, om der faktisk er noget om snakken. Det er der garanteret, og det kan du lære en masse af!
5. Kast dig over fede dokumentarer
Selv om ‘Friends’ og ‘The Walking Dead’ er vanvittigt underholdende, bliver du ikke meget klogere af at se dem. Faktisk kan man næsten mærke hjernen sive ud af ørerne, hvis man bruger en søndag på at æde en hel sæson. Dokumentarer er dog en helt anden sag. Og de allerbedste af slagsen er heldigvis mindst lige så underholdende som de bedste serier. Her finder du en liste over de bedst-ratede dokumentarer i verden. Min egen yndlingsdokumentar er “Free solo” og er vist nok på Netflix.
6. Spil skak eller bridge, og lav sudoku
Nogle spil er fabelagtige til at holde hjernen i kog og styrke dine kognitive evner! Wordfeud, sudoku og krydsord giver dig et sprogligt og matematisk spark bagi. Og skak og bridge styrker desuden dine taktiske talenter og din evne til at tænke hurtigt og overskue komplekse sammenhænge. Når du begynder at se skak-opstillinger for dig, når du taler med kunder eller ser folk bevæge sig rundt på kontoret, skal du måske overveje at spille mindre dog (og ja, eksemplet er taget helt ud af den blå luft).
7. Rejs til Aserbajdsjan (eller bare over Storebælt)
At rejse til nye steder og fordybe sig i nye kulturer er en fremragende måde at blive klogere på. Det vil hjælpe dig til at få en bedre forståelse af verden og dens mennesker. Det vil samtidig udfordre alt det, du tager for givet – og alle de mange selvfølgeligheder din egen kultur består af. Ja, og faktisk behøver du ikke at rejse til Aserbajdsjan for at opleve dette. Hvis du er fra ‘djævleøen’ kan du sikkert få dig et gedigent kulturchok i Skive. Og er du fra ‘det mørke jylland’ ligeså på Vesterbro.
8. Op på jernhesten
Denne havde du nok ikke set komme, vel? Regelmæssig træning kan forbedre dine kognitive evner og hjælpe dig til at tænke mere klart. Så helt firkantet sagt bliver du altså klogere af at cykle på arbejde end at tage bussen, metroen eller bilen. Og hvis du har 185 km på arbejde, ja, så kan du glæde dig over, at du bliver meget klogere end dine kolleger, der bor tæt på. Så op på jernhesten!
9. Gå tidligere i seng
Søvn er ufatteligt undervurderet. At få nok søvn er afgørende for dine kognitive funktioner og kan hjælpe dig til at tænke langt mere klart. Jeg brugte de første 25 år af mit liv på at snyde søvnen (præcis de 25 år, hvor jeg skulle lære mest). Gad vide, hvor klog jeg havde været i dag, hvis jeg bare havde sovet nok i de år …?
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 dage over måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 dage over måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 dage over måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddannelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)