Sådan bliver du klogere (mens du ligger på stranden)
Hvis du gerne vil arbejde mere med din udvikling skal du overveje vores Kursus: Positiv psykologi
Det vigtigste, du kan gøre for din fremtid, er at have en plan.
En karriereplan?
Nej, en udviklingsplan: En plan for, hvordan du skal blive klogere og dygtigere.
Og sådan en kan du jo passende bruge ferien (eller de rolige arbejdsdage i ferieperioden) på at lægge. De fleste forstår jo godt vigtigheden af karriereplanlægning. Men de glemmer at lave en plan for, hvordan de skal blive klogere og dygtigere.
Og det er et stort problem. For hvis du ikke udvikler dig som menneske og medarbejder, så løber din karrieres potentiale fra dig. Det sker ofte, at folk lærer hen ad vejen og derfor aldrig rigtig er gode nok til det, de laver lige nu. Det kan du gøre bedre. Og det gør du med en udviklingsplan.
Sådan en er egentlig ganske simpel at lave. Du skal overveje, hvordan (og på hvad) du vil blive klogere og sætte nogle konkrete tiltag på.
Du kan grundlæggende blive klogere på tre måder:
- Du kan læse
- Du kan øve dig
- Du kan blive undervist
1# Hvad skal du læse?
At læse sig klogere er nok den mest udbredte strategi. Og det er det fordi, det er nemt. Det er billigt. Og det er fleksibelt. Derfor er det også en oplagt ferieaktivitet. Der skal selvfølgelig være plads til en Adler-Olsen i solen. Men det giver nu altså noget lige at bruge en time eller to på noget faglitteratur også. Jeg plejer derfor altid at have mindst én kompetencegivende bog med i tasken.
Og den behøver ikke været lavet af papir. Du kan jo også tage et arsenal af e-bøger med på din tablet. Eller en lydbog til bilen/flyet.
Hvis du ikke altid lige er i humør til at bruge alle sommeraftenerne på at gnave dig igennem 671 siders Thomas Piketty, så kan jeg varmt anbefale dig også at følge nogle gode blogs. Og du kan jo passende starte med denne her.
Planlægningen af din læseaktivitet afhænger selvfølgelig af din læsehastighed og hvor meget tid, du sætter af. I almindelige hverdage budgetterer jeg med at læse 10 sider pr. dag + én blogartikel og/eller ét nyhedsbrev. I ferier får den et seriøst hak op. Typisk planlægger jeg 50 sider pr. dag. De fleste blogs står stille i ferien, så jeg får samlet op på dem, hvor jeg er lidt bagud, men ellers er jeg selv mest til at læse papirbøger i solen.
Når du har en plan for dit ”læsebudget”, så er det jo ikke mere kompliceret end at tælle siderne i dine bøger og sætte en dato for, hvornår du skal være færdig med dem. Og nu kommer det uendeligt simple, men uhyre vigtige, som alle glemmer: Skriv ind i din kalender, hvornår du skal være færdig – og hvilken bog du skal starte på derefter!
Rigtig mange rammer nemlig en bølgedal mellem bøgerne/artiklerne, hvor de går helt i stå. Det plejede jeg også selv altid at gøre. Nu har jeg fast en ny bog i kalenderen ca. hver måned, plus at jeg altid vil læse minimum én blogartikel pr. dag.
2# Hvilke øvelser skal du foretage dig?
Der ligger et meget ofte overset arbejde i at omsætte de ting, du læser og lærer til egentlig brugbare kompetencer. Det er uhyre svært at gøre selv. Det kræver derfor, at du deler dine erfaringer med ligesindede og eksperter/mentorer/ledere. Og det kræver, at du laver en plan for nogle konkrete øvelser, hvor du får arbejdet med din løbende nye viden.
De pædagogisk gennemtænkte bøger har typisk øvelser indskrevet. Men det er desværre langt fra altid tilfældet. Så må du søge inspiration blandt dine mentorer, du må sætte fokusområder for dig selv, som du øver dig på, og du må søge inspiration på nettet.
Jeg har eksempelvis i kalenderen, at jeg over sommeren skal øve min stemmeføring. Det fik jeg nogle gode øvelser til af vores underviser, Dya, som jeg brugte til den seneste blogartikel om stemmetræning.
3# Hvilke begivenheder skal du deltage i?
Begivenheder som kurser, uddannelser, workshops og konferencer giver dig konkret viden fra eksperter og ofte også øvelse med feedback. Hvis du har valgt din undervisning klogt, så har du valgt noget, hvor eksperten har tilpasset undervisningen til dine behov. Den slags tilpasning får man desværre ikke med læsning og øvelse. Undervisning er derfor ofte en dyrere løsning. Men også den med klart størst effekt.
Har du allerede nu nogle konferencer, workshops eller kurser, du skal deltage i?
Jeg forsøger selv at holde mig opdateret ved at tage på kursus eller til konference eller foredrag 3-6 gange om året. Jeg anbefaler alle, der tager deres karriere seriøst, at tage til en kompetenceudviklende begivenhed ca. en gang i kvartalet. Det vil eksempelvis sige et kursus, hvor du tilegner dig en ny, karrierefremmende kompetence. Ikke bare et kursus, hvor du bliver opdateret på regler eller viden, du allerede havde i nogen grad.
Hvis du gerne vil have sparring på, hvad du vil få mest ud af at deltage i, så kontakt os nu på info@arosbusinessacademy.dk eller tlf: 70 278 279.
Vi har åbent hele sommeren, så når du får lidt inspiration i sommerhuset, er du velkommen til at ringe. Så kan vi måske også få lov at høre havet i baggrunden, mens vi hjælper dig fra vores sauna af et kontor 😉
PS
Du kan selv søge inspiration til dit næste kursus her: Kurser og uddannelser
Prøv eksempelvis at se vores kategori for de mest populære kurser.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (5)Tilføj kommentar
Jegplanlæggerikkekarriere,nårjegholderferie
Troede eksperterne siger, at man skal slappe af og nyde ferien – ikke lægge planer og fokusere på karriere….. Tak for dårlig samvittighed over, at jeg skal læse krimier, lægge puslespil med mine børn og dyppe tæerne i Vesterhavet. Rigtig god arbejdsferie til jer;-).
Susanne Søndergaard
Tak for endnu en virkelig velskrevet artikel. Det er en kunst at give viden og inspiration fra sig, samtidig med at sælge en vare, men det formår I til fulde. Tonen og indholdet er professionelt og så alligevel med det lille, personlige tvist, der gør det nærværende og personligt. Og grammatik og tegnsætning er selvfølgelig helt i top (så vidt jeg kan vurdere!). Jeg får absolut ikke dårlig samvittighed, men har fået et godt og lavpraktisk indspark til, hvordan jeg kan få faglitteraturen ind i min sommerferielæsning. Keep up the good work – og mon ikke chefen giver en ekstra sodavandsis, når der bliver for hot i saunaen:)
Christian
Faldt over denne, da jeg selv snart skal på ferie – det er faktisk en ret smart og gode idé!
Jesper
Jeg hørte en bog i min sommerferie. Det er så smart og hyggeligt!
Hansen
Hvis man vil have at hjernen også holder på det som man læser skal man også holde sig aktiv!