5 ting nudging (også) kan bruges til på din arbejdsplads!
[course_name]
Du kender nok eksemplet med de grønne fodspor på fortorvet eller fluen i pissoiret. Men hvordan omsætter man dem lige til en dansk arbejdskontekst? Her er 5 eksempler på, hvad nudging også er – og hvordan du kan bruge det på din arbejdsplads.
Nogen forbinder nudging med fx rygestopkampagner, andre ser det som en måde at manipulere folk til at købe deres produkter på. Men kernen i nudging er ikke nødvendigvis manipulation. Tværtimod handler det om at gøre det nemmere for folk at tage en beslutning uden at føle, at de er tvunget til det. For adfærdsekspert Thor Ridderhaugen, der underviser på vores kursus i nudging og adfærdsdesign, handler nudging nemlig om at ændre adfærd gennem milde antydninger og forslag – ikke regler. Og det gælder også på arbejdspladsen!
1. Effektivisér jeres møder med 25 % ved at fjerne stolene
Hvis lange og kedelige møder er blevet hverdag på din arbejdsplads, kan du nudge dine kolleger til at holde kortere møder. Bare foreslå, at I står op og holder mødet. Det er nemlig bevist, at stå op-møder kan reducere et mødes varighed med op til 25 %, uden at det går ud over indholdet eller de beslutninger, der skal tages på mødet.
2. Halvér jeres papirforbrug med social proof
Vi mennesker er underlagt vores flokmentalitet. Det betyder, at vi godt kan lide at gøre det, som flertallet gør. Får du fx at vide, at “9 ud af 10 af dine kolleger printer dobbeltsiddet”, er sandsynligheden for, at du gør det samme, over dobbelt så stor. Princippet hedder social proof, og du kan bruge det til at nudge din kolleger eller medarbejdere til at halvere deres papirforbrug. Men du skal selvfølgelig lige først undersøge, om der er hold i tallene, ikke?
Psst! Du kan også bruge social proof til at få folk til at sætte deres kaffekopper i opvaskemaskinen. Eller sænke stemmen når de taler i telefon. Eller måske endda brokke sig mindre!
3. Øg samarbejdet med en god kop kaffe
Hvis det kniber med at få to afdelinger til at arbejde sammen, kan du designe dig ud af samarbejdsvanskelighederne. Sørg for, at begge afdelinger printer fra samme kopirum eller henter kaffe fra samme automat. Jo flere gange mennesker bliver eksponeret for hinanden i dagligdagen, jo mere sympatiske bliver de over for hinandens holdninger og udfordringer.
4. Sænk sygefraværet gennem venlig konkurrence
Det er bevist, at hvis folk bliver gjort opmærksom på, at deres nabo bruger mindre strøm end dem selv, sænker de selv deres strømforbrug mærkbart. Hvorfor ikke overføre det princip til afdelingen? Fortæl dine kolleger, at dem ovre i regnskab altså har halvt så mange årlige sygedage som jer (hvis de vel at mærke har det). Det aktiverer underbevidst det menneskelige konkurrencegen, og det sætter sit præg på afdelingens sygefravær.
5. Spild mindre tid på Facebook ved at give Facebook-tid
Måske har I allerede en Facebook-politik på jeres arbejdsplads, men hvis ikke, kan I nudge jer ud af problemet. Hæng et skilt op i kantinen eller over kaffemaskinen med ordene: “Dette er en Facebook zone”. Det kommunikerer, at her er du velkommen til at være på Facebook. Implicit kommunikerer det også, at resten af kontoret ikke er der, hvor man er på Facebook.
Tag på kursus i nudging og adfærdsdesign
Det er vanvittigt interessant hvor mange forskellige ting, du kan opnå med nudging og adfærdsdesignede tiltag. Og lige så interessant, hvordan du selv bliver påvirket af det dagligt! På vores kursus nudging og adfærdsdesign bliver du meget klogere på principperne bag nudging, og du kommer til at arbejde med dit helt eget nudgingprojekt! Læs mere og tilmeld dig lige her.
PS: Det er ingen hemmelighed, at vi længe har været ret fascinerede af menneskers adfærd og psyke. Udover vores kursus i nudging og adfærdsdesign har vi fx også MasterClass i Psykologi og kurset i Positiv psykologi.
Se også nogle af vores mange andre kurser og uddannelser:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (1)Tilføj kommentar
Jesper
Gode ideer! Og ISÆR den med at fjerne stolene giver god mening. Det er ufatteligt så meget tid, der bliver spildt på ligegyldige møder, og hvis man kunne skære disse møder til en måske blot 50% af hvad man normalt holder, så er jeg personligt sikker på at det ville kunne øge produktiviteten helt gevaldigt!
Jesper