calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Skuespillerens 6 tips til sublim præsentationsteknik

  • 6102

Vi har bedt skuespilleren Minnie Mertens give sine bud på, hvordan du kan styrke dine præsentationer ved hjælp af værktøjer og teknikker fra de skrå brædder.

Når du leverer en sublim præsentation, bruger du faktisk en del virkemidler, som også skuespillerne på tv’et derhjemme bruger. Gode præsentationer handler om at performe, være troværdig, have mentalt overskud, være i fokus og meget mere, som skuespillerne er mestre i.

Bliv meget klogere i de seks korte videoer herunder:

 

Tip #1 til præsentationsteknik: Træn on location

 

Tip #2 til præsentationsteknik: Sæt et mål

 

Tip #3 til præsentationsteknik: Løb en tur

 

Tip #4 til præsentationsteknik: Hold øjenkontakt

 

Tip #5 til præsentationsteknik: Træd ind i et rum

 

Tip #6 til præsentationsteknik: Gestikulation

 

Vil du gerne blive endnu klogere på præsentationsteknik?

Så tilmeld dig et af vores kurser: Præsentationsteknik med gennemslagskraft eller Præsentationsteknik for nervøse.

Præsentationsteknik tip #1 – Træn on location

Det første tip til præsentationsteknik handler, om at du skal øve dig på den location, hvor du skal præsentere dit budskab. Vi undervurderer ofte rummets betydning. Der er så meget andet at fokusere på. Selvom du er meget grundig forberedt, kan det ske, at der opstår en følelse af at miste kontrol, når du står overfor dit publikum i en præsentation.

Rummet kan have en klang, der får din stemme til at lyde mærkelig, lyset kan blænde og gøre det svært at kigge folk i øjnene. Alle disse elementer forstyrrer dig under en præsentation og kan lede til, at du mister fokus og bliver nervøs.

I teater og film vil man aldrig undervurdere rummets betydning, og det skal du heller ikke gøre. Derfor er et centralt råd i forhold til præsentationsteknik, at du, hvis du har muligheden, altid skal øve dig i det rum, hvor du skal lave en præsentation: Hvordan lyder min stemme i det her rum? I hvilket område må jeg bevæge mig? Hvordan falder lyset, og hvor sidder mit publikum? På denne måde tager du ejerskab over rummet og skaber en tryghed, som gør at du vil kunne koncentrere dig om det, der er et vigtigt- at formidle!

Oplever du ofte at nervøsiteten tager overhånd, når du skal give en præsentation? Får du nemt en rystende stemme og våde håndflader, når du skal levere et budskab foran andre? Tag på vores kursus i præsentationsteknik for nervøse og lær at levere præsentationer i topklasse, uden at nervøsiteten tager over.

Præsentationsteknik tip #2 – Sæt er mål

Mit andet tip til præsentationsteknik handler om, at du skal formulere et klart mål med din præsentation. Når jeg som skuespiller arbejder med en forestilling, formulerer jeg altid et overordnet mål for karakteren, jeg skal spille. Målet er grundlaget for alle de handlinger karakteren laver fra start til slut. Det er karakterens drive. F.eks. Hamlet “Jeg vil dræbe min onkel Claudius for at hævne min fars død. ” Inden jeg går på scenen for at spille Hamlet, tager jeg et øjeblik, hvor jeg siger til mig selv: “Jeg hedder Hamlet, og jeg vil dræbe min onkel Claudius for at hævne min fars død”. På den måde skabes fokus og jeg er i kontakt med, hvad det er der driver mig til at handle. Og dette redskab til præsentationsteknik kan du overføre til arbejdet med din præsentation eller tale.

Formuler for dig selv i en enkelt sætning, hvad dit mål med din præsentation er. Sætningen skal være kort og konkret. Inden du træder ind til dit “publikum”, så tag et øjeblik for dig selv og repeter sætningen. F.eks.: “Jeg hedder Mette, og jeg vil at I skal forstå vigtigheden af bæredygtighed, fordi det vil løfte bedriftens vækst inden for de næste fem år”.

Når du arbejder med denne del af din præsentationsteknik, må du gerne formulere målet tidlig i din proces og på denne måde lade målet være med dig hele vejen. Måske bliver du nødt til at formulere målet om nogle gange, til det får den helt rigtige klang for dig. Men når du har fundet det, kan du bruge det i dine præsentationer!

Præsentationsteknik tip #3 – Løb en tur

Nogle gange kan vi glemme, det vi skal sige, når vi i en præsentation står overfor et publikum – det sker for selv den bedste. Men der findes en metode, der kan gøre dig mere sikker i dit indhold, og den kræver at du bevæger dig udenfor. Dette råd til præsentationsteknik handler nemlig om at løbe en tur.

Når jeg forbereder en tekst til en præsentation, tager jeg altid min tekst med på en løbetur, og jeg vil opfordre dig til at gøre det samme. Jeg tager mine joggingsko på og løber et sted jeg godt kan lide. Imens løber jeg og læser jeg teksten højt for mig selv, om igen og om igen.

Det er ikke nødvendigt, at du kan hele din præsentation udenad, men måske er der nogle vigtige afsnit, du virkelig ønsker skal brænde igennem – det er dem, du skal arbejde med på turen. Hvis du ikke er til løb, kan du også tage teksten med på en gåtur i raskt tempo. Det vil have den samme effekt; teksten vil lande i din krop og du vil stå meget stærkere, når nervøsiteten kicker ind midt i en præsentation, fordi du allerede har eksponeret dit system for en presset situation: Du har formidlet dit indhold med en høj puls.

Præsentationsteknik tip #4 – Hold øjenkontakt

En af de mest normale fejl vi laver når vi kommunikerer er, at vi glemmer øjenkontakten. Hvis jeg taler til dig nu uden at kigge på dig, bliver det hurtigt uinteressant og sværere at opfatte, hvad det er, jeg siger. Derfor er det vigtigt i forhold til din præsentationsteknik, at du tør kigge folk i øjnene og bevare øjenkontakten.

Øjenkontakt i en præsentation er afgørende. Det skaber tillid og nærvær. Et øvelse til bedre præsentationsteknik kan være, at når du står overfor et publikum så vælg to-tre personer i publikum der sidder på forskellige steder, og tal til dem på skift. De er nu dine venner. Hvis du ikke kigger nogen i øjnene, vil det opleves som om du taler til dig selv, hvorimod at kigge på et par specifikke personer vil give en følelse af, at du taler til alle.

Men husk nu at fordele din opmærksomhed ud til alle dine venner – hvis du kun kigger på en person og ikke afviger blikket, kan det skabe ubehag og tolkes som om du ønsker at kontrollere personen, og resten af publikum vil føle sig ekskluderet.

Du kan øve øjenkontakt i dine forberedelser, hvis du vil forbedre din præsentationsteknik. Tag fat i tre kollegaer og placer dem på forskellige pladser i lokalet, eller sæt tre post it lapper op på væggen foran dig og tal til dem. Husk at publikum ønsker at se dig som et menneske – øjenkontakt gør dig spændende!

Ønsker du at blive endnu bedre til at bevare publikums opmærksomhed og bruge din krop til at fange læserens opmærksomhed? Så er vores kursus i præsentationsteknik med gennemslagskraft det rigtige for dig. Kurset klæder dig på til at holde formidle dine budskaber foran andre med gennemslagskraft, så din tilhængere lytter til hvert ord, du siger.

Præsentationsteknik tip #5 – Træd ind i et rum

Det næste råd til bedre præsentationsteknik handler om, hvordan du træder ind i et rum. Der findes ikke et facit på, hvordan du skal gøre det, men der er nogle ting du kan blive mere bevidst om: Vi mennesker læser jo hinandens kropssprog konstant og det er afgørende for, hvordan vi opfatter hinanden. Der er en stor forskel på at træde ind i et rum med en åben og lukket attitude.

Den lukkede attitude er indesluttet, og du vil måske blive opfattet som om du er i dine egne tanker og som utilgængelig. Det bliver svært at skabe en umiddelbar kontakt med dine modtagere. Den åbne attitude er udadvendt og imødekommende. Folk vil sandsynligvis læse dig som en person der har overskud og styr på sit shit. Altså en faglig kompetent person.

Det handler også om tempo, når du præsenterer foran andre: Hvis du skynder dig ind i lokalet med høj hastighed, kan du risikere ikke at skabe kontakt med dine modtagere. Du skal selvfølgelig ikke snegle dig ind i lokalet uden energi, men finde et tempo der er naturligt, og hvor du har overskud til at kigge folk i øjnene.

Du tænker måske, at de eksempler jeg lige har vist er en lille smule overdrevet, men du kan bruge dem som eksempler på yderpunkter og næste gang du skal træne din præsentationsteknik eller næste gang du er i et lokale, hvor folk træder ind for at præsentere noget så forsøg at observere andre: Hvad fungerer og hvad fungerer ikke.

Præsentationsteknik tip #6 – Gestikulation

Kommer du til at bevæge dine hæmmer forvildet rundt, når du præsenterer noget? Det kan skyldes, at du ikke er godt nok forberedt, eller at det er blevet en vane. Derfor handler det sidste råd i præsentationsteknik om, at forholde dine hænder rolige under din præsentation uden at glemme at bruge dem helt.

Her er en (lille) øvelse i præsentationsteknik, som du kan lave i dine forberedelser: Tag fat i en kollega eller et objekt der kan repræsentere dit publikum. Det kan være en stol eller en post-it på væggen. Tag en stol til dig selv og placer den ovenfor, og sæt dig på dine egne hænder. Nu skal du øve din præsentation igennem uden at bruge dine hænder. Du vil mærke, hvornår det rykker i dine arme og det vil blive tydelig for dig, hvor du står stærkt og mindre stærkt. Øv præsentationen igennem på den måde flere gange. Målet er ikke, at du skal kunne tale helt uden at bruge dine hænder, men øvelsen vil hjælpe dig med at nå ind til kernen af dit budskab og træne det.

Ønsker du at tage dine præsentationer til nye højder og arbejde videre med dine evner i præsentationsteknik? På kurset i præsentationsteknik med gennemslagskraft lærer du at bruge dit kropssprog og din mimik til at fange dine tilhøreres opmærksomhed og skabe følgeskab. Du får en lang række værktøjer og teknikker til at fremstår troværdig og autentisk, og så får du ikke mindst masser af praktisk know-how og sparring fra vores kompetence undervisere.

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

 

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.