De 7 værste faldgruber, som (næsten) alle falder i, når de arbejder hjemmefra
Hjemmearbejde er ingen dans på roser. Faktisk kan det køre af sporet på et hav af måder.
Her giver vi dig de 7 mest udbredte (og samtidig værste) faldgruber, du kan ende i, når du arbejder hjemme:
1. Du står aldrig sådan rigtigt op
Det er fristende bare at vælte ud af sengen og finde sin bærbare frem og begynde at svare på mails. Men der er stor værdi i at tage sit arbejdstøj på, sætte håret og få en ordentlig morgenmad, før man kaster sig ud i dagens opgaver. Så føler man, at man er i gang, og at man faktisk er på arbejde. Er du kvinde, kan du ligefrem eksperimentere med rød læbestift i morgen tidlig. Er du mand, så prøv eventuelt noget andet.
2. Du tror, at ingen holder øje med dig
Hvis du har fornemmelsen af, at ingen holder øje med dig, har du fuldstændig ret! Og det er jo sådan set rart nok at have frie tøjler. Men hånden på hjertet: Kan du administrere de frie tøjler? Eller får du også lige vasket tøj, tjekket nyheder (om corona, ganske vist), købt ind, ryddet op og set det nye afsnit af “Alene i Vildmarken”? Så når ingen holder øje med dig, kræver det lidt selvovervågning at indrette en tilfredsstillende og produktiv arbejdsdag.
3. Du ligner en terrorist på Skype
Denne faldgrube går begge veje. Når du Skyper med kolleger, samearbejdspartnere og kunder skal du huske at tjekke baggrunden: Har du en plante lige over dit hoved? Hænger der en bh over lænestolen? Eller står der en tom ølflaske på skabet bag dig? På den anden side, skal du ikke helt over i den anden grøft med et hvidt lagen bag dig. Så gør du kollegerne bange for, at du vil kræve løsepenge eller sprede malware på serveren.
4. Du arbejder på sofaen, på køkkenbordet og på toilettet
Har du indrettet en arbejdsstation, hvor du kan sidde nogenlunde uforstyrret? Eller er du som en vagabond i dit eget hjem og arbejder lidt på sofaen, i sengen, på køkkenbordet og på toilettet? Hvis du har pladsen til det, så indret et lille kontor, hvor du kan arbejde. Det behøver ikke at være et chefkontor med udsigt til havet, men kan bare være en superoptimeret kvadratmeter ved siden af sengen.
5. Du arbejder lidt hele tiden i stedet for at lave faste rammer
Hvis du ikke sætter skarpe rammer for dine arbejdstider, risikerer du nemt at arbejde lidt hele tiden. Det er naturligvis smag og behag, hvad man foretrækker (og nogle er også nødsaget til at arbejde hele tiden i disse dage). Men hvis du sætter disse skarpe rammer, kan du holde fri med god samvittighed, når du ikke arbejder. Og du kan lægge andre aktiviteter ind i din fritid, som giver dig energi.
6. Du har dårlig kropsholdning
Denne faldgrube er meget lavpraktisk, men tilsvarende vigtig. Hvordan sidder du lige nu? Er bordet i virkeligheden for lavt? Eller er stolen for høj? Er der plads til musen, eller bruger du computerens touchpad? Der er gode grunde til, at Arbejdsmiljøloven stiller krav til hæve-sænke-borde og stole, der kan indstilles på kryds og tværs. Så brug lidt tid på at finde det allerbedste (eller mindst dårlige) setup hjemme hos dig. Og husk løbende at rejse dig, strække dig og at rette ryggen.
7. Du sender (sikkert) alt for mange e-mails
Når man ikke lige kan stikke hovedet op over skærmen og spørge sine kolleger om noget, sender man i stedet en mail. Det betyder, at du kommer til at bruge det meste af din dag i Outlook, hvilket hurtigt kan dræne dig for energi og lysten til at arbejde (og leve). Så spar i stedet sammen, og giv en kollega et ring, når du har nok på listen. Så undgår du også, at dine kolleger drukner i e-mails.
Har vi glemt noget?
Skriv en kommentar, hvis vi har glemt noget! Vi har fx ikke berørt hele aspektet med at skulle arbejde, mens børnene også er derhjemme. Det vil kræve et helt andet blogindlæg (måske laver vi det senere).
PS: Husk også at bruge noget af disse ugers ‘nedetid’ på at afklare, hvad du gerne vil blive bedre til på dit arbejde. Hvis du er helt på bar bund, har du her 100 skarpe eksempler på, hvad du kan blive bedre til efter corona.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (21)Tilføj kommentar
Susie
Du kan ikke koncentrere dig, fordi du ikke bliver afbrudt hele tiden. 😄
Katja
Ha, ha, ja, det er jo dét 😬
Anders Rosenlund
Fx af nyhedsbreve som dette. Det beklager vi 🙂
Anders Rosenlund
Nej, hov, jeg læste din besked forkert 🙂
René Nørbjerg
Ja, den del med at børnene og den den anden partner er hjemme kræver også en del.
Her har vi løst det på den måde, at vores to drenge er på deres værelser mens de er i skole.
Min kone starter tidligt,(fælles online møde med kontoret) sidder i stuen, jeg starter lidt senere, og er skiftevis i stuen samt i køkkenet.
Planlagte telefonmøder forsøger vi at holde forskudt, alternativt i hver vores del af huset. Til fælles gavn.
Anders Rosenlund
Det er god projektledelse, René 🙂
Kim Dietrichsen
Du skal lave lektier med de store børn og passe den mindste.. _Nå ja og børnene sidder ved samme arbejds station og laver lektier.
Kjeld Thorsen
Lige så vigtigt det er at holde rammer for arbejdet, lige så vigtigt er det at holde sine pauser.
Få hentet et stykke frugt, en ny kop kaffe og få strukket ud.
Og når man så lander igen, så start med en ny arbejdsstiling, hæv bordet, sid andeledes på stolen, etc. Flyt dig til ny position et par gange i timen hvis muligt. Det er godt for dig.
Anders Rosenlund
Det er rigtig gode råd, Kjeld! Tak for at dele.
Kristina Sjögreen
Du bliver grebet af dine børns meget spændende online-undervisning, og kan komme til at bruge timer på at lære om dyrs tænder…
Anders Rosenlund
Hehe. Ja, jeg bliver også lidt inspireret af deres online undervisning. Alinea har virkelig tænkt nogle fede tanker. Hatten af for dem.
Larissa
du spiser alt for meget – pas på budgetten!
Anders Rosenlund
Ja, eller alt for lidt. Jeg glemmer personligt at spise, når jeg arbejder hjemmefra 🙂
Karl – Otto Sandvik
Du sidder og grubler over hvorfor din partner ikke holder sin del af aftalen ift, hvem der sørger for mad og pasning/undervisning af børnene, og dine forestillinger gør at du mister fokus og bliver kortluntet/aggressiv, samtidig med du føler dig som en idiot fordi du ved det går ud over både kvaliteten af dit arbejde og jeres sexliv.
Anders Rosenlund
Ja, det er en god idé at have helt klare aftaler 🙂
Rikke Hartmann-Bossen
Ja fristet til at vaske tøj, fikse ting osv ;0)
Anders Rosenlund
Lige præcis, Rikke 🙂
peter
Det lyder som om en af cheferne har beskrevet sin almindelige hverdag 🙂
Mikkel
Kropsholdningen er klart udfordret. Sidder selv i sofaen og arbejder – fint nok i en weekend, men efter 7 uger får man noget ondt i ryggen :-/ Og ja, så er det svært at lade være med liiige at tjekke arbejdsmailen, når nu man alligevel sidder med computeren…
Men ellers ville jeg tilføje det “at komme ud”… tit går dagen bare og inden man ser sig om er det aften… og planerne om at komme ud og løbe bliver ikke til noget… eneste tur bliver at gå ned efter pizza…
Martin Hansen
Jeg har ofte haft svært ved at arbejde hjemmefra. Den primære grund er, at der bliver en mere ujævn balance mellem privat- og arbejdsliv.
Jeg har læst en del om emnet og arbejdet på at være effektiv derhjemme. Nu fungerer det nogenlunde, men savner ofte det sociale.
Lucas
Det hele giver virkelig mening! Det mest smertefulde er en dårlig kropsholdning, og når en klar ramme for arbejde.