calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Mumler du, eller taler du måske for hurtigt?

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Dya, underviser på Aros Business Academys Kursus: Stemmetræning og kropssprog

Ser folk nogle gange ud som på billedet, når du taler til dem? Din stemmeføring er hamrende vigtig, hvis du vil opbygge troværdighed og fastholde folks opmærksomhed, når du taler. Uanset om det er på et møde, til en konference (hvor du er hovedtaleren), i kantinen, eller du sidder til et sølvbryllup lidt uden for Ringkøbing.

Dya Josefine Hauch, croppedVi har samlet de fire mest udbredte fejl inden for stemmeføring til dig. Og vi har fået vores underviser i stemmetræning og kropssprog, Dya, til at speake dem for dig, så du selv kan høre, hvordan fejlene lyder. Og ja, vi har selvfølgelig også tilføjet, hvad du i stedet kan gøre.

 

#1: Du taler for langsomt

Du har sikkert allerede hørt (eller erfaret), at du ikke må tale for hurtigt (som i øvrigt er fejl #3). Men det ender tit i en overkompensation. Og det er lige så problematisk.

Det er ikke bare kedeligt. Det er også på sin egen måde svært at følge med, fordi koncentrationen skal holde så længe over lange sætninger uden struktur. Og når din sætning nærmer sig enden, har dine tilhørere glemt, hvor den startede.

En langsom stemmeføring lyder generelt uengageret. Det er svært at følge med. Og det er decideret ødelæggende for din autoritet.

Hvis din uengagerede tale har lange pauser, der bliver brugt til at sige “øh”, og din udtale ikke hjælper dine tilhørere med at finde hoved og hale i sætningerne, så ender du i noget a la det her:


 

Ja, undskyld, at jeg måtte trække dig igennem det søvndyssende makværk. Men sådan lyder det desværre i mange mødelokaler i Danmark lige nu. Og de stakkels tilhørere kan altså ikke bare lige trykke pause, når de har fået nok. Eller spole tilbage og høre det, de ikke lige fangede. Godt det ikke er os!

Det er heldigvis sjældent, at en gennemøvet tale, som du er engageret omkring, går i fejl #1.

Hvis du bliver meget nervøs, når du skal holde oplæg eller taler, er du i overhængende risiko for at lyde langsom og uengageret (selvom det ikke er tilfældet). Er du særligt nervøs har du derfor brug for specialtræning, som du kan få her: Præsentationsteknik for særligt nervøse.

 

#2: Du lyder for indøvet og kunstig

En fejl, der især er udbredt blandt dem, der selv mener, de er dygtige til at præsentere, er at lyde for indøvet og kunstig. Det udmønter sig typisk i en kraftig overartikulation, meget hårdt tryk på næsten alle ord (eller ord, hvor det ikke giver mening at lægge tryk) og kraftige udsving i tempo og volumen:

 

I en situation som her i eksemplet, hvor der er tale om et møde blandt kollegaer, virker den indøvede og overengagerede stil enormt malplaceret. Havde det været en stor præsentation over for fremmede, ville det have været mere på sin plads (om end Dyas eksempel selvfølgelig er så ekstremt, at det stadig ville skulle tones en del ned).

Det er dog, uanset hvilken situation du står i, en god tommelfingerregel, at du undgår at lyde indøvet og kunstigt engageret.

Fejlen er ofte et resultat af, at du har overgjort nogle øvelser i forsøget på at komme væk fra de tre andre fejl. Den bedste måde at undgå det på er ved at øve dig med nogen eller optage dig selv og få (eller give dig selv) konkret feedback.

 

#3: Du taler alt for hurtigt

Den klart mest udbredte fejl i danske taler og præsentationer er at tale for hurtigt. Og den fører mange forskellige problemer med sig. Blandt andet, at dine tilhørere ikke kan følge med. Og at du har behov for små tænkepauser, der bliver fyldt med det klassiske “øh”.

Hvis du taler som de fleste, taler du alt for hurtigt. Det er også et problem, vi selv kæmper med hos Aros Business Academy: Man har så meget at sige, og så forsøger man at sige det hele på én gang i et diabolsk tempo.

Og så ender det med at lyde sådan her. Hæng på, for nu går det stærkt!:

 

Det var jo ikke videre inspirerende eller rart at høre på. Og hvis man som tilhører ikke har mulighed for at spole tilbage og høre det igen, så er der stor risiko for, at man ikke får det hele med.

En god øvelse, til at komme af med det hurtige tempo, er at øve din tale eller præsentation med overdrevent lange pauser og i et dobbelt så langsomt tempo, som du selv synes er passende. Hvis du holder denne prøveversion, vil du ofte få at vide, at det, du selv synes er vildt langsomt, egentlig er et meget passende tempo.

Men ellers er næste del af øvelsen at speede din ekstremt langsomme version gradvist en lille smule op.
Øvelsen fungerer bedst, hvis du kan holde præsentationen (eller bare en lille bid af den) for andre, som kan hjælpe med at vurdere dit tempo. Ellers må du have gang i din telefons optagefunktion (som i sig selv altid er en god måde at teste, hvordan din præsentation egentlig lyder for andre).

 

#4: Du mumler

Hvis et hurtigt tempo er kongen af fejl, så er mumlende tale dronningen. Det sker især, fordi du prøver at fjerne dine “øh”-er. Det, der nemlig ofte sker, når man forsøger at fjerne sine “øh”, er, at man får kædet hele præsentationen sammen som én lang, mumlende og underartikuleret sætning.

Og hør bare en gang, hvor frustrerende det er at lytte til:

 

Den bedste øvelse til at komme af med din mumlen er at få artikuleret noget mere. Og det kræver i første omgang, at du har et roligt tempo og nogle ordentlige pauser. Men det har du jo allerede styr på fra pkt. 3 😉

Når det er på plads, så skal du have øvet dig i at få udtalt dine ord tydeligt. Og her bliver øvelsen en lille smule fjollet. Men det er altså det, der virker bedst.

Det, du skal gøre, er at øve din præsentation (eller en del af indledningen) på en ganske særlig måde. Du tager en korkprop (eller knoerne på din pegefinger og langemand) mellem tænderne. Og så siger du din udtalte tekstbid, så godt du kan (og åbner godt op i kæben). Det kommer til at lyde tåbeligt. Men det gør ikke noget.

For det næste, du gør, er at sige den samme tekstbid uden korkprop eller knoer i munden. Men stadig med åben kæbe og store mundbevægelser. Du må gerne overdrive lidt. For ligesom med tempoøvelsen sker der nemlig meget ofte det, at din egen overdrevne version er det, dine tilhørere synes lyder bedst.

I øvrigt vil der helt automatisk ske det, når du skal holde din præsentation, at du kommer til at gå op i tempo. Og så ryger noget af artikulationen altså.
Så overdriv, når du øver dig. Og forsøg at artikulere lidt mere, end du egentlig synes er nødvendigt, når det rigtig gælder.

Klik på titlerne her, hvis du kunne tænke dig at lære mere om stemmetræning eller præsentationsteknik.

Hør Dyas “gode” version her

Når du har hørt de fire eksempler, så sammenlign dem med det nedenstående. Her giver Dya dig et bud på en rolig stemmeføring, hvor du ikke har behov for at sige “øh” hele tiden, for at give dig selv tænketid til at opretholde det hurtige tempo. Men som heller ikke går søvndyssende langsomt. Læg mærke til det gode tempo, den fine artikulation (man kan høre alle ord hun siger) og de gode pauser:

 

 

PS: Hvilken fejl hører du oftest folk begå? Del den med os i kommentarfeltet nederst på siden.

 

 

Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!

Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:

Tag del i diskussionen

Kommentarer (8)Tilføj kommentar

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.