4 ting, du skal spørge dig selv om i ferien
Lige meget om du har ferie eller sidder tilbage på kontoret, så brug sommerperiodens lave blus til at gøre dig nogle tanker om dig selv og dit arbejdsliv. Her får du 4 vigtige pointer fra kurset i positiv psykologi til at hjælpe dig på vej.
Positiv psykologi har vundet stort indpas på danske arbejdspladser over de sidste par år. Og der er god grund til at prioritere det, for positiv psykologi beskæftiger sig netop med menneskers trivsel og psykiske sundhed – noget der helst skal være rigeligt af på din arbejdsplads. Brug disse 4 simple tankeøvelser fra kurset i positiv psykologi til at reflektere over, hvordan du trives bedst på din arbejdsplads.
Det er positiv psykologi IKKE
Selvom det kan lyde sådan, handler positiv psykologi hverken om at undertrykke eller udskamme negative følelser eller at være positiv for enhver pris. Det handler om, hvad der får dig til at fungere bedst som menneske, medarbejder og individ i et team. Og så handler det om, hvordan det kan bruges til at skabe trivsel og forebygge sygdomme som stress eller depression. Du kan også bruge positiv psykologi til at reflektere over dig selv og dine værdier – og hvordan det, du beskæftiger dig med til hverdag, supplerer disse.
1. Tænk på, hvad du tænker på
Vi får mere af det, vi sætter fokus på. Brug 2 minutter på at tænke over, hvad du tænker mest på i løbet af en arbejdsdag (ja, det er lidt af en metaøvelse!). Hvordan påvirker det dit humør og din adfærd? Hvis det, der fylder i dine tanker, påvirker dig på en uhensigtsmæssig måde, så tillad dig at sætte spørgsmålstegn ved det. Hvorfor fylder det så meget? Hvad kan du gøre for, at det ikke skal fylde?
2. Hvad er dine styrker – og hvornår kommer de i spil?
Styrker er de egenskaber, du besidder, og som motiverer dig og giver dig energi. Det er også de områder, hvor du har størst mulighed for personlig vækst. Når du bruger dine styrker, øger du nemlig din trivsel og opbygger modstandskraft mod eventuelle nedture. Det er derfor vigtigt at få brugt sine styrker dagligt. Får du bragt dine styrker i spil på din arbejdsplads? Hvis ikke, hvilke initiativer eller ændringer vil så give dig mulighed for det?
På kurset i positiv psykologi tager du en styrketest, der gør dig klogere på dine 5 største styrker, og hvordan du arbejder med dem.
3. Hvad har du lært?
Der er ingen grund til at dvæle ved en dårlig oplevelse. Men der kan være rigtig god grund til at tænke over, hvilke læringer du kan trække ud af den. Bare husk at være konstruktiv i dine analyser. Målet er ikke at kritisere dig selv, men tværtimod at nyde det du kan tage med videre. Tænk tilbage på de 5 mest skelsættende oplevelser, du har haft på jobbet siden sidste sommer. Hvad fungerede virkelig godt? Og hvad har du lært af dem?
4. Men endnu vigtigere: Hvad skal der ske nu?
Inden du får set dig om, er det blevet hverdag igen. Du vil blive distraheret af nye projekter og fyldte indbakker og slet ikke have tid til at tænke fremad. Så husk at gøre det nu! Du er nu blevet klogere på dig selv, dine styrker og dine behov. Nu er det tid til at omsætte den viden til handling. Skal du bede om nye arbejdsopgaver? Søge nye karriereveje? Eller måske tage en efteruddannelse, der giver dig mulighed for at sætte flere af dine styrker i spil? Du har i hvert fald allerede taget de første spæde skridt.
PS: Du kan blive endnu klogere på dine styrker og tankemønstre, og hvordan de spiller ind i din trivsel både professionelt og privat på kurset i positiv psykologi. Hvis det nærmere er menneskets psyke og den bredere psykologiske viden, du er ude efter, bør du derimod tage på vores Masterclass i Psykologi.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (3)Tilføj kommentar
Anton
Spændende indlæg. Det var brugbart. 🙂
Skiferie
Interessant indlæg. Det er naturligvis vigtigt, at man får gennemtænkt tingene og nogle gange kigger på ens arbejdsliv fra et større perspektiv. Men tit handler det også om, at man får koblet fra, når man endelig har fri.
Her fungerer det personligt ikke for mig, hvis jeg skal sidde derhjemme og spekulere over mit arbejde, og hvordan jeg har det. I stedet foretrækker jeg at komme ud og få tankerne hen på noget helt andet. Det kan eks. være sportsaktiviteter eller andre små arrangementer i hverdagen, der giver et frisk pust til hjernen og ny inspiration.
Det samme gør jeg, når jeg holder ferie. Her foretrækker jeg, at der sker noget aktivt. Man finder ikke mig ligge på en solseng i Spanien. Eksempelvis elsker jeg at tage på skiferie, hvor man får masser af frisk luft og action.
Anna
Interessant indlæg, der sætter nogle tanker i gang. Jeg tænker pointerne skal forstås i en kontekst, hvor du er derhjemme og holder ferie.
For ellers mener jeg bestemt også det er sundt at koble 100% fra, specielt hvis man tager afsted på en rejse i 1-2 uger. Så den tid ikke også går med, at tænke på arbejde.
Men ja, selvrefleksion er altid sundt 🙂