Vi afliver 5 myter om præsentationsteknik!
Der findes masser af nyttige tips og tricks til at holde gode taler eller præsentationer. Desværre drukner mange af dem i forfejlede opfattelser af, hvad en god taler er eller skal kunne. Vi gør op med 5 af de hyppigste myter om præsentationsteknik, som afholder dig fra at blive en sublim taler!
1. Du er født med det
“Nu er jeg jo ikke den store taler.” Den kliché har du nok hørt et par gange. Måske bruger du den også selv. Men der er et fundamentalt problem med den formulering: Den styrker nemlig opfattelsen af, at man skal være af en særlig støbning for at kunne holde en god tale. Det behøver man ikke. Darren Tay, vinder af verdensmesterskabet i offentlige taler 2016 (ja, det findes), startede som en elendig oplægsholder. Det var først, da han stod til at dumpe sin uddannelse, at han begyndte at træne sin præsentationsteknik og blev alletiders taler.
Tag på kurset Præsentationsteknik med gennemslagskraft! og få helt styr på do’s and dont’s, når du holder taler.
2. Øvelse gør mester
Selvfølgelig skal du øve dine præsentationer og taler. Og du skal øve dem meget! Men det er ikke øvelse alene, der gør dig til en god taler. En garvet universitetsprofessor kan have holdt den samme forelæsning 100 gange, og den kan stadig være lige så kedelig, som første gang han holdt den. Darren Tay tilskriver sin succes målrettet træning. Det betyder, at han, i stedet for øve 50 gange foran spejlet, brugte videooptagelser, testpublikummer og en dedikeret mentor til at give ham feedback – både på det, der fungerede, og det, der skulle forbedres.
3. En god taler bliver aldrig nervøs
Dette er muligvis den største løgn af dem alle. Når en taler fremstår selvsikker og komfortabel i spotlightet, er det svært at forestille sig, at vedkommende har haft ondt i maven op til. Men ifølge præsentationscoach Victoria Lioznyanky bliver selv de allerbedste talere nervøse. Det er en helt naturlig del af det at holde taler og præsentationer. Det, der adskiller en god og en dårlig taler er, hvordan du formår at omsætte nervøsiteten til konstruktiv energi i din præsentation.
4. Indholdet er det vigtigste
Nogle talere tror fejlagtigt, at så længe de har det faglige stof på plads, er deres tale skudsikker. Men det er ikke fakta og gode argumenter, der skaber talen. Det er taleren selv. Som Ph.d. Richard L. Weaver påpeger, så er der kæmpe forskel på en tale og en SAMtale. Førstnævnte kræver, at du tager flere virkemidler i brug – ikke kun din viden, men dit kropsprog, stemmeføring og timing. Det handler altså ikke (kun) om at kunne sit stof, men også om at kunne levere det.
5. Noter er for amatører
Det er en kæmpe misforståelse, at du skal kunne din tale udenad. Tværtimod! Udenadslære kommer meget hurtigt til at lyde rigidt og fraværende. Selv professionelle talere og oplægsholder har noter, de kan klynge sig til. Du lægger nok bare ikke mærke til det, fordi de formår at være nærværende og tilpasse talen til deres publikum. Noter er altså en naturlig del af et oplæg eller en tale. Men undgå at skrive deciderede manuskripter, da du risikerer, at din tale så bare bliver en oplæsning.
PS: Hvis du har mod på flere øjenåbnere, afliver vores kommunikationsekspert Dya endnu flere myter på kurset Præsentationsteknik med gennemslagskraft!
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)