9+1 ting du (måske) ikke vidste, du selv kunne gøre for klimaet
Det kan være svært at skabe overblik i klimakampen. Så i anledning af vores Mini MBA i Sustainability Manegement får du her 10 måder, du kan gøre en forskel på. Nå ja, og så et lille bonustip til sidst.
Du ved sikkert allerede, at oksebøffer og flyrejser er et no go, hvis du vil gøre noget godt for klimaet. Og du er måske også begyndt at flirte lidt med tanken om en el-bil. Men fødevarer og transportmidler er ikke de eneste vigtige indsatsområder i klimakampen. Her er 10 andre ting, du måske ikke var klar over, du kunne gøre for klimaet – både derhjemme og på kontoret.
1. Hvem sidder på din pension?
Danske pensionsselskaber har knap 20 milliarder(!) investeret i olie, kul og våben. Ved du, hvad dine penge går til? Hvis du selv kan vælge pensionsselskab, skal du finde et, der investerer i bæredygtige virksomheder og initiativer. Hvis selskabet derimod er bestemt af din arbejdsgiver eller overenskomst, kan du faktisk stadig få indflydelse. Det kræver dog, at du møder op på generalforsamlingerne og stemmer på en grøn bestyrelse, der vil lede investeringerne i en grønnere retning.
Psst! Der findes også banker, der specialiserer sig i grønne investeringer. Så hvis du alligevel er ved at være træt af din bankrådgiver, så er det jo en oplagt anledning til at skifte.
2. Gør grøn til det nye sort
Har du tænkt over, om dit elselskab bruger vindmøller og solceller eller kul og naturgas til elproduktionen? Selve strømmen, der kommer ud af din stikkontakt, er faktisk den samme uanset selskabet. Men bliver du kunde i et grønt elselskab, øger du efterspørgslen på bæredygtig elproduktion. Og jo flere kunder, der vil have det, jo flere selskaber begynder at producere det.
3. Køl ned med god samvittighed
Køleelementer i frysere og køleskabe er nogle af de største klimasyndere i verden. De indeholder nemlig såkaldte HFC-gasser, der er over 1000 gange kraftigere end CO2. Men bare rolig, du behøver ikke lave børneværelset om til spisekammer (endnu). Danmark er nemlig allerede begyndt at udfase mange af HFC-gasserne og komme med nye alternativer. Så tjek lige det gamle køleskab engang. Kan du drikke kolde øl med god samvittighed, eller skal du ud og købe nyt?
4. Lav en print-grønt-pitch til chefen
Selvom det altid er en møggod idé slet ikke at printe, så er der faktisk noget papir, der er lidt mere okay at printe på end andet. Tjek, hvilket papir der ligger i printeren på kontoret. Er det FSC-certificeret? I så fald, godt gået! FSC-mærket papir er nemlig papir, der kommer fra bæredygtig skovdrift. Så hvis I ikke har FSC-mærket papir, så er nu et oplagt tidspunkt at pitche det til chefen!
5. Sig “niks” til Netflix
IT-giganterne og deres enorme datacentre er storforbrugere af energi. Og det er ikke ligegyldigt, hvor strømmen kommer fra. Netflix får fx over 50 % af deres strøm fra kul og naturgas, mens Youtube “kun” får 29 %. Facebook bruger 22 % sort energi, mens Twitter er helt oppe på 64 %. Ved at fravælge de store klimasyndere på internettet kan du som forbruger sende et signal om, at de skal tage ansvar for deres energiforbrug.
6. Tænk over tøjet
Hvis du er typen, der skal have nyt tøj med hver lønseddel, bør du overveje at begynde at købe genbrug. Tøjindustrien er nemlig en af de mest belastende brancher for klimaet. Og det behøver ikke være det hidsige 80’er-kluns fra Røde Kors (selvom det jo altså går til et godt formål!). Der findes efterhånden en del genbrugsbutikker og webshops, der specialiserer sig i genbrug af modebrands af høj kvalitet. Og der er altså rigtig mange penge at spare der!
7. Lad bare plænen stå
Vi fortsætter med initiativer, der er gode for klimaet og samtidig gør dit liv lidt bedre. Det er nemlig slut med at have dårlig samvittighed over, at du ikke fik slået græs og luget ud i weekenden. Eller sidste weekend. Eller måske hele sommeren? Planter og træer binder nemlig CO2 og er således med til at reducere udslippet i atmosfæren. Så glem alt om stringente parcelhushaver – lad det hele gro, og brug weekenden på noget sjovere!
8. Dyrk det kolde gys!
Omtrent en fjerdedel af din boligs energiforbrug går på at give dig varmt vand. Så du kan jo begynde at overveje at skrue ned for temperaturen i badet. Og ja, det er meget nemt at sige oven på en dejlig varm sommerferie, hvor vinterkulden ligger dybt begravet i erindringen. Men altså, jævnlige kolde bade skulle (vist nok) være godt for blodomløbet. Så du bliver faktisk sundere af det!
9. Hold møder hjemme fra sofaen
Hvis du er meget på farten i forbindelse med dit arbejde, kan du muligvis disrupte din egen arbejdsgang. Hvor vigtigt er det egentlig at flyve til den anden ende af landet for at være fysisk til stede på det møde torsdag eftermiddag? Flere arbejdspladser praktiserer telepresence – møder, der i højere grad foregår over Skype-forbindelser på tværs af kontinenter. Og teknologien udvikler sig hele tiden med bedre netværk, iPads på hjul og telefonrobotter. Snart kan chefen sidde i møde i København og samtidig hænge ud ved kaffemaskinen i Aalborg!
Bonustip: Tag på Mini MBA i Sustainability Management
Alle klimatiltag tæller! Men vi kan komme så uendeligt meget længere, hvis virksomheder og organisationer begynder at tænke bæredygtighed ind i deres forretningsmodeller. Derfor har vi udviklet en Mini MBA i Sustainability Management, hvor I får konkrete handleplaner og strategier til jeres arbejde med bæredygtighed og FN’s verdensmål. På uddannelsen bliver du guidet af Steen Hildebrandt og 4 andre førende eksperter på området. Læs mere og tilmeld dig her.
Hvor ved vi det fra?
Vi vil gerne indrømme, at vi her på Aros Business Academy ikke pludselig er blevet klimaforskere. Vi har baseret de 10 løsninger på en undersøgelse udført af Project Drawdown. Derudover har vi suppleret med viden fra Information, Verdens skove, Elforbundet og Videnskab.dk.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (10)Tilføj kommentar
Henrik
Og så alle de gamle kedelige råd:
Sluk lyset, når der ikke er mennesker i rummet.
Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen.
Sluk på stikkontakten, ikke på apparatet.
Tag cyklen, eller toget.
Brug lille skyl på WC, når det er muligt.
Skift dine lyskilder til LED.
Varm ikke huset op til over 20grader. (Tag tøj på)
Mette Muxoll
Ja, de gælder selvfølgelig stadigvæk i høj grad!
SJ
Kære Arosbusinessacademy
Synes lige at jeg vil korrigere pkt. 5
PEFC – https://pefc.dk/om-pefc
Det globale PEFC
PEFC blev stiftet i 1999 og er siden vokset til at være verdens største skovcertificeringsystem. PEFC fokuserer på certificering af små, ikke-industrielle private skove. (Certificerer også virksomheder)
PEFC har nationale medlemmer i mere end 50 lande, og vi fortsætter med at udbrede kendskabet til bæredygtigt skovbrug i hele verden.
Vh
Mette Muxoll
Hej SJ
Vi har taget udgangspunkt i den certificering, som http://www.verdensskove.org anbefaler på deres hjemmeside. Men hvor er det fedt, at der er flere initiativer, der arbejder for bæredygtig og forsvarlig brug af skovene på globalt plan!
Bente
Først ros til de gode tips! Især nr1 kommer som lidt af en chock for mig.
Hvor meget kan man spare på stikkontakter? Fuga Skulle have lavet nogle nye som overholder kravene som kommer i 2020. Jeg synes faktisk det er svært at finde noget om fordi hvis vi ikke udnytter energien ordenligt nu kunne det måske også være en idé at undersøge mere i? For der er mange ældre huse med ældre stikkontakter og derfor måske noget som regeringen kunne give tilskud til.
Torben
I forhold til råd nr. 9 er det interessant at vandforbruget, der går til fremstillingen af kødet i en burger, svarer til to måneders brusebade. Så også et godt råd at skære ned på kødforbruget 🙂
(interessant artikel og dokumentar: https://politiken.dk/kultur/filmogtv/art5601006/Netflix-dokumentaren-Cowspiracy-ryster-op-i-milj%C3%B8debatten)
Frank
Tak for nogle rigtig gode råd! Der er så mange som kan lære fra dem. Jeg er personlig glad for den øget fokus der er i øjeblikket på vores alles problem.
Helene Agedrup
Det er faktisk også ret undervurderet, hvor meget stearinlys giver varme..! 3-4 stearinlys kan give fin varme i et 16kvm2 rum.
Torben
Gode råd – tak :=)
Mogens Pilgaard Sørensen
Sidder I i en virksomhed og arbejder med den grønne omstilling og gerne vil have noget skarp modspil til jeres strategier – uden pis – så er I velkomne til at række ud.
Jeg er 100% uafhængig af alle andre selskaber, så I får rådgivning uden svøb, og kan altså få lidt uvildig rådgivning ift. fx køb af “grøn” strøm…