Find hoved og hale i ESG, CSRD, VSME og bliv skarp i at navigere i det!
Det kan være en udfordring at finde hoved og hale i det nye bæredygtighedslandskab. Forkortelser som CSRD, ESG, VSME og Omnibus florerer, og reglerne for bæredygtighedsrapportering har ændret sig markant på kort tid.
Med Omnibus-forordningen har EU lagt op til udsættelse og forenkling af reglerne for bæredygtighedsrapportering. Derudover indebærer Omnibus, at mange virksomheder måske ikke længere er omfattet af CSRD. I stedet opfordres der til frivillig rapportering efter en ny og langt mere tilgængelig standard for SMVer: VSME.
På dette kursus får du overblik over, hvad de forskellige begreber og ændringer betyder i praksis. Du bliver klædt på til at arbejde struktureret og meningsfuldt med bæredygtighed – også selvom din virksomhed ikke længere er underlagt formelle krav.
Kurset giver dig ikke blot klarhed, men også et konkret afsæt til at arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed i en virkelighed, hvor frivillighed og fleksibilitet fylder mere end faste direktiver.
Mange afledte fordele ved effektiv håndtering af bæredygtighedsrapportering
Selvom mange virksomheder måske ikke længere er direkte omfattet af CSRD som følge af Omnibus-forordningen, har arbejdet med bæredygtighedsrapportering mange positive afledte effekter – både internt og eksternt. Her er nogle af de vigtigste fordele:
- Øget gennemsigtighed og troværdighed: Ved at rapportere om bæredygtighedsindsatser åbent og gennemskueligt kan virksomheder opbygge større tillid blandt investorer, kunder og andre interessenter. Dette kan forbedre virksomhedens omdømme og styrke dens brandværdi.
- Forbedret investeringsattraktivitet: Investorer og finansielle institutioner lægger i stigende grad vægt på bæredygtighed som en del af deres investeringsbeslutninger. Virksomheder, der effektivt rapporterer om deres bæredygtighedspræstationer – uanset om det sker efter CSRD eller en frivillig standard som VSME – kan tiltrække flere investeringer og muligvis opnå bedre finansieringsbetingelser.
- Identifikation og styring af risici: Struktureret bæredygtighedsrapportering kræver, at virksomhederne evaluerer og forholder sig til miljømæssige, sociale og governance-relaterede risici. Dette kan hjælpe ledelsen med at identificere og adressere potentielle risici tidligere, hvilket kan føre til mere robust risikostyring.
- Driftsmæssige forbedringer: Processen med at indsamle og analysere data til bæredygtighedsrapportering kan afsløre områder, hvor der er potentiale for effektiviseringer, omkostningsbesparelser eller forbedringer i miljømæssige og sociale praksisser.
- Bedre stakeholderrelationer: Ved at kommunikere åbent om bæredygtighedsindsatser kan virksomheder forbedre relationerne til deres stakeholders, herunder medarbejdere, samarbejdspartnere og lokalsamfund. Dette kan føre til øget engagement og loyalitet.
- Fremme af innovation: Når virksomheder arbejder på at forbedre deres bæredygtighedsprofil – uanset om det sker i regi af CSRD eller en frivillig standard – kan det drive innovation inden for produkter, tjenester og forretningsmodeller.
- Tiltrækning og fastholdelse af talenter: Virksomheder, der demonstrerer et klart engagement i bæredygtighed, kan være mere attraktive for nye talenter, især fra yngre generationer, der vægter bæredygtighed højt.
Samlet set kan en effektiv og struktureret håndtering af bæredygtighedsrapportering give virksomhederne en strategisk fordel og styrke deres langsigtede bæredygtighed og succes – også selvom de ikke er underlagt formelle rapporteringskrav.
På kurset gennemgår vi (blandt andet):
- Introduktion til ESG-landskabet
- Overblik over standarder og tendenser inden for ESG
- Gennemgang af rapporteringslandskabet, herunder CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) og Omnibus-forordningen
- Dobbelt væsentlighedsvurdering
- Introduktion til begrebet og dets betydning
- Identificering af væsentlige påvirkninger og risici
- Målretning af nuværende arbejde til væsentlige fokusområder
- EU’s SMV-rapporteringsstandard (VSME)
- Gennemgang af den frivillige standard målrettet små og mellemstore virksomheder, men relevant for alle virksomheder, der ikke er omfattet af CSRD
- Hvordan VSME understøtter enkel og meningsfuld ESG-rapportering
- Praktisk vejledning i ESG-rapportering
- Metoder til dataindsamling og -kvalificering
- Præsentation af ESG-data i overensstemmelse med rapporteringskrav
- Vejledning i målsætning og handlingsplaner
- Kortlægning af nuværende indsatser
- Fastlæggelse af relevante ESG-mål
- Hvordan man omsætter mål til konkrete tiltag og forretningspraksis
- Strategisk forankring af ESG
- Hvordan ESG integreres i forretningsstrategien
- Forankring i ledelse og organisation
Vi har afholdt bæredygtighedskurser for (næsten) hele Danmarks erhvervsliv siden 2021
Siden vi sammen med professor Steen Hildebrandt i 2021 lancerede vores Mini MBA i Sustainability Management har vi haft indflydelse på bæredygtighedsarbejdet på op mod 1.000 danske arbejdspladser. Og vi vil også gerne hjælpe jer.
Kursets underviser tager hånd om din læring!
For os handler alting om, at du får en positiv forandring ud af dette kursus! Derfor spørger vi ind til dine forudsætninger og behov før kursusstart. Og underviseren sørger for, at du efter kurset let kan bruge dine nye redskaber, kompetencer og viden der, hvor du er – så du nemt kan skabe endnu større værdi for dig selv og for din arbejdsplads.
Tilmeld dig, og få et gratis e-kursus!
Når du tilmelder dig dette kursus, sender vi dig vores lille e-kursus ”Få større udbytte af dine kurser”. Med kurset får du enkle tips til, hvordan du får størst muligt udbytte af dette kursus – og af alle dine fremtidige kurser.
Skal vi skræddersy et bæredygtighedskursus til jer?
Tina er learning manager hos Aros Business Academy. Hun tager sig af at designe skræddersyede kurser og forløb til vores mange kunder, så deres ledere og medarbejdere kan blive endnu skarpere. Tag endelig fat i hende, hvis du har en forespørgsel. Så får I et uforpligtende kursusoplæg inkl. priser og praktisk info. tina@arosbusinessacademy.dk Direkte: 3175 2054
Vi er 6-dobbelt Gazelle-vinder
En gazelle kan opnå en hastighed på 100 km/t, når den piler hen over Afrikas savanner. Når vi hos Aros Business Academy går ud til kaffemaskinen om morgen, kommer vi sjældent over 8 km/t, og vi træffes sjældent mere eksotiske steder end København og Aarhus. Alligevel er der ifølge Dagbladet Børsen en gazelle gemt i os.
