Få endnu flere sprogtips på kurserne Kursus: Skriv korrekt dansk og Kursus: Lynkursus i korrekturlæsning.
Den store Dummefejlstest: Er du sprognørd eller sprognød?
Få endnu flere sprogtips på kurserne Internt kursus: Skriv korrekt dansk og Kursus: Skriv bedre tekster.
Der findes nok ikke en federe følelse end at spotte og rette andre menneskers dumme sprogfejl. Men hvad dur du egentlig selv til on the spot? Tag testen herunder (hvis du tør), og find ud af det!
Vi har samlet de mest almindelige sproglige dummefejl, vi kender, og lavet den ultimative dummefejlstest. Tjek din sprogviden ud, og husk at dele den, så du kan prale lidt over for din chef, dine kolleger og dine venner!
OBS! Testen er så fuld af sproglige guldkorn, at den skal bruge et øjeblik på at loade.
PS: Nu er vi jo en kursusvirksomhed. Så vi lever af at gøre folk klogere. Og hvad er en kursusvirksomhed i øvrigt uden mindst 18 fede kurser i (klog) mundtlig kommunikation og 5 suveræne kurser i grammatik og korrekturlæsning?
PPS: Hvis du synes, der mangler noget, så smid gerne en kommentar helt nederst på siden.
PPPS: Synes du også, at befolkningen har brug for et sprogligt nakkedrag? Så brug knapperne herunder til at dele testen med dit netværk.
Klik her, og hent GRATIS vores e-bog:
“99+1 hemmeligheder om kommunikation”
Kommentarer (38)Tilføj kommentar
Karsten
Med hensyn til den sprogquiz, i har på FB lige nu.
Jeg kommer godt nok meget i tvivl om hvorvidt i er kompetente til at afholde kurser i kommunikation.
Teksten er jo ulæselig på grund af baggrunden.
Hvis jeg havde leveret sådan noget hø til en af mine kunder var jeg ret hurtigt havnet på bistand.
Birte H Jensen
*I
*kunder, var (obligatorisk slutkomma efter begge kommavarianter)
Anders R
Det er meget læseligt her hos os. Hvilken browser ser du siden på?
Lisbeth
Kommer i tvivl ?
Er det ikke noget man bliver ? 😉
Leif
Jfr. nudansk ordbog, kan en renovering af (et hus) også benævnes “renovation”, så begge svar er korrekte. Renovation er altså ikke KUN noget med affald – selvom jeg altså
kom i tvivl, og slog det op.
Anders
Hej Leif
Tak for din feedback! Det der med ord og deres betydninger, der skifter med tiden, er en jungle! Svarene på den her test bygger på et blogindlæg, vi lavede for snart 2 år siden. Måske forskellen renovation og renovering var lidt mere udtalt dengang?
Det er selvfølgelig ikke en undskyldning, men et forsøg på en forklaring. Uanset hvad, skal researchen være up to date, og vi tager den på vores skuldre. Øv og ups!
A
“Måske forskellen renovation og renovering var lidt mere udtalt dengang?”.
Sikke noget sludder!
Sara
Jeg fik fejl i to, hvor jeg havde skrevet rigtigt. Jeg svarede fx “yndling” til spørgsmål nr. 13, og den registrerede det som yngling.
Anders
Hej Sara
Hvor mystisk. Er du måske kommet til at sætte et mellemrum efter “yndling” i dit svar?
Det kan godt forvirre systemet lidt, nemlig.
Thomas
Jeg oplevede det samme som Sara.
Quizzen skelner tilsyneladende mellem store og små bogstaver. Så ‘Yndling’ er forkert mens ‘yndling’ er korrekt.
Min iPad insisterer på stort begyndelsesbogstav i tekstbokse.
Anders
Hej Thomas
Ja, testen skelner mellem store bogstaver, mellemrum og tegn – alle tre ting, vi skriver, at man skal undlade at bruge, når man skriver sine svar.
Mht. din iPad: prøv at trykke på shift-knappen to gange i træk, og se, om ikke den forstår, at du kun vil bruge små bogstaver.
Rom
…og svarer man “favorit” som jeg, tæller det sørme også på fejlkontoen. Egl. ikke fair men tror nu nok jeg overlever alligevel 😉
Anders
Hej Rom
Spørgsmålet handler om at skelne mellem yndlings og ynglings, og derfor har vi overhovedet ikke skænket ordet favorit en tanke. Det gør det selvfølgelig ikke til et mindre rigtigt ord, det gør det bare mindre relevant i denne test 🙂
Sebastian
Og i åbne spørgsmål, hvor man som svarer IKKE har nogen mulighed for at vide, hvilket ord I havde tænkt på, er det IKKE korrekt at give fejl for et synonym. Der var et par stykker til, hvor jeg undrede mig over, hvad I mon ønskede af svar.
Desuden er der nogle grimme overskydende mellemrum i nogle af jeres spørgsmål.
OG I burde nok gøre opmærksom på, at jeres research er flere år gammel, INDEN man bliver bedt om at svare.
Desuden bør I overveje, at nogle af jeres svar klart udelukker dialekttalende – en væsentligt pointe, som I i det mindste burde gøre opmærksom på – ‘jeg har lagt på sofaen’ er HELT korrekt jysk dialekt.
Bruno
Vedr. den afsluttende tekst.
“Hvis du vil udvide din ekspertise yderligere, kan du jo også snuppe et af vores kurser i skriftlig formidling og blive endnu bedre til det med sprog!”
Ovenstående sætning er generelt dårligt formuleret. “Yderligere” er overflødigt, og det hedder “vore” kurser, ikke vores. “Snuppe” lyder mere smart end seriøst, og “bedre til det med sprog” lyder som en talesprogsvending, mere end seriøst skriftsprog.
Rom
Come on? Stop dig selv og tag turen op til os andre i nutiden Bruno 🙂
Måske en idé at blive tjekket for majestatis pluralis på vejen med din hang til brug af “vore”.
Fortsat dejlig dag 😀
Bruno
Kære Rom, at du ikke er tilhænger af at benytte et dannet dansk tale- og skrivesprog er et personligt valg. Du, og ligesindede sprogplebejere, har kronede dage, jvf. din sarkastiske reference.
Det er virkeligt morsomt (sikkert ufrivilligt) når nogen forsøger at sælge et sprogkursus, hvor salgsteksterne er så fulde af dårligt sprog og grammatiske fejl, som i dette tilfælde. Og så vil jeg ikke spilde mere tid på hverken dig, eller dette amatørforetagende.
Rom
Jamen sødeste Bruno jeg inviterer dig blot op til et ”dannet dansk sprog” af i dag. Du skulle prøve det og erfare, at det overhovedet ikke er farligt at komme ud af din lille fordomsbobbel. Valget er naturligvis dig. Vælger du at klamre dig til fortidssprogbruget, synes jeg dog, du skulle overveje et kommekursus. Det kunne du nok få meget ud af 😉 .
Mange dejlige hilsner fra
”sprogplebejeren”
Rom
Kommekursus = kommakursus. (Hrmpf! Telefontaster er ikke hvad de har været…)
Vagn
Er det “spot on” at bruge udtrykket “on the spot” i indledningen til en test, der har relation til kurser i korrekt dansk?
En opgave: “Jeg synes faktisk talt, at du er lidt af et fjols.” I forklaringen burde forvekslingen med “praktisk taget/talt” have været nævnt, da det er kernen i problemet.
Jeres kommentar til en opgave: “Der er fejl, ja. Medmindre de ikke lukkede dig ind, så var du nemlig hjemme hos dine forældre.”
“Så” i den sidste sætning bør udelades. Der er en stigende tendens til overbrug af “så” i skriftsproget.
“PPPS: Synes du også, at befolkningen har brug for et sprogligt nakkedrag? Så brug knapperne herunder, til at dele testen med dit netværk.”
Der skal ikke være komma i den sidste sætning.
Anders
Hej Vagn
Mange tak for din feedback. Vi fjerner kommaet i vores PPPS med det samme, men tillader os at se bort fra dine andre rettelser, eftersom de virker mere som udtryk for din egen holdning, end som egentlige fejl 🙂
Sebastian
Men så satte du det i dit svar her, hvor det heller ikke hører til.
»Mange tak for din feedback. Vi fjerner kommaet i vores PPPS med det samme, men tillader os at se bort fra dine andre rettelser, eftersom de virker mere som udtryk for din egen holdning, end som egentlige fejl «
Anders
Tak for grundigheden, Sebastian. Dine rettelser er taget til efterretning. Hav en rigtig god weekend 🙂
Gert
Favorit må være ligesågodt som yndling? Optimal er afledt af superlativ af det latinske adjektiv “bonus”, som betyder “god”.
Anders
Hej Gert
Favorit er på mange måder et godt ord. Ikke desto mindre handler det givne spørgsmål om at kunne kende forskel på yndling og yngling, og derfor er favorit ikke rigtig aktuelt her.
Og tak for informationen om optimal – det vidste jeg faktisk ikke! Jeg tænker dog ikke, at oprindelsen af ordet betyder, at det skal bøjes på samme måde, som ordet god skal.
Sebastian
Fint nok, at I havde tænkt på yndling/yngling – det hjælper bare ikke meget at give fejl for en korrekt sætning med et andet ord.
Åbne spørgsmål duer ikke til maskin-vurderinger, kan vi se. Så I må lave testen, så vi ikke får svar, før et menneske har gennemlæst, om synonymerne er ok, eller I må vælge at pege tydeligere på de ord, der skal vælges mellem.
Snne
Hej
Har lige udfyldt testen. Noget poppet er den jo 😉
Men der er altså noget galt i systemet. Fik fejl da jeg skrev “gran”, “ligget” og “yndlings”. Jeg kan da ikke tro I indsætter ens svar som fejlagtige så man tænker at man har behov for et af jeres kurser? Nej vel?
Venlige hilsner Anne
Anders
Hej Sanne
Så snu er vi slet ikke 🙂
Vi har fået den fejlmelding fra et par stykker nu. Har du brugt store bogstaver, mellemrum eller tegn i din indtastning af det korrekte ord?
For det skriver vi, at man ikke må, eftersom systemet tolker det som en fejl.
Jørgen Doberck
Ved hvert svar står “Ok”.
Det korrekte svar er:
OK, Okay/okay eller O.k./o.k.
Dette iflg. Retskrivningsordbogen.
Anders
Hej Jørgen
Tak for grundigheden. Skriften på knapperne er en del af testens layout fra Typeform, og dermed ikke noget jeg umiddelbart kan rette. Men bliver ved med at prøve! 🙂
Mia
Hmmm, jeg skrev yndlingsfilm, men fik at vide at det hed yndlingsfilm (som jeg jo havde skrevet), det talte som en fejl.
Resten var korrekt, så er det ikke lidt flabet at anbefale at jeg skal tage et kursus?
Jeg er nu ikke sur, morede mig faktisk med opgaven.
Anders
Hej Mia
Vi er glade for, at du morede dig.
Har du brugt store bogstaver, mellemrum eller tegn i din indtastning af det korrekte ord?
For det skriver vi, at man ikke må, eftersom systemet tolker det som en fejl.
Ole
Og jeg har lige oplevet det samme som Mia. Der er en fejl i testen, for den retter dig, selvom du svarer korrekt (og med små bogstaver) “yndlingsfilm”. Ellers en god og sjov test.
Mette
Jeres test virker slet ikke. Den registrerer forkert. Er ellers sjovt lavet. Så ærgerligt!
Anders
Hej Mette
Kan du uddybe, hvor den ikke virker for dig? Så vil vi nemlig meget gerne se, om vi kan hjælpe.
Kirsten
Der er fejl i opsætningen af testen,så resultatet af testen er ukorrekt.
Spørgsmål og svar hænger ikke sammen.
Mette Muxoll
Hej Kirsten
Kan du give mig nogle eksempler? Så ser jeg, om jeg kan hjælpe dig. Og lave de nødvendige rettelser i testen, så det ikke bliver er problem for andre.
Venlig hilsen
Mette
Lisbeth
Kan man godt slutte sætningen med: Ok, det gør vi så uanset …. ? Eller skal man sige uanset hvad ?