Den gik ikke, Granberg!
Skrevet af Lea, underviser på vores Internt kursus: Korrekt komma - og de andre tegn.
Udtrykket ”Den gik ikke, Granberg” stammer fra ballonskipperen Victor Granberg. Det kan bruges til at gnide salt i såret på en person, som forsøger at gøre noget, der mislykkes. Hvis du kender historien om Victor Granberg, så ved du også, at det var lige præcis, sådan udtrykket blev brugt første gang i 1857.
Sprognørderi
Hvis du gerne vil lære endnu mere om det danske sprog, har vi flere kurser, der gør dig både klogere og mere sikker i brugen af sproget. Med kurset korrekt komma kan du for eksempel blive kongen af kommaer på din arbejdsplads. Se datoer og tilmeld dig her. Jeg håber, vi ses!
Stakkels Victor Granberg!
Victor Granberg er ballonskipper fra Stockholm. Han står på taget af hofteatret i København en sommeraften i 1857. Han rusker i tovene til sin luftballon, fordi de har sat sig fast i tagstenene på teatret, og hans ballon sidder fast.
Granberg har allerede en uge før aflyst sin ballonrejse fra København til Sverige, fordi der var gået hul på hans ballon. Nu forsøger han at redde æren og få sin ballon fri af hofteatret, så han ikke skal skuffe københavnerne med en fiasko for anden gang i træk. I sin iver er han kravlet ud af sin ballon, og da han endelig får tovene fri, stiger hans ballon til vejrs så hurtigt, at han ikke kan nå op i den igen.
Granberg må stå tilbage på taget af det kongelige hofteater i rollen som ufrivillig kongelig hofnar og se ballonen – der skulle have ført ham til succes og beundring – forsvinde ud af syne. Tilbage er kun de hånende københavnere, som står på tilskuerpladserne og råber til ham, og de opfinder her den talemåde, som vi stadig bruger 150 år senere: ”Den gik ikke, Granberg!”
Udtrykket blev ifølge historien første gang råbt på svensk og i nutid: ”Den går inte, Granberg”. I dag kender vi det på dansk i både nutid og datid som “den går ikke, Granberg” såvel som “den gik ikke, Granberg”.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)