Kan du dræbe den mest skadelige kommunikations-myte?
Skrevet af Emil Ulrik Friis, vores in-house retoriker.
(Lær endnu mere om præsentationer og kommunikation på vores Kursus: Præsentationsteknik med gennemslagskraft!).
Vil du gerne op at slås? Så har jeg et forslag. Tag en tur forbi retorikstudiet på Københavns Universitet. Gå ind midt i en forelæsning og råb: “De ord, vi siger, udgør kun 7 % af vores kommunikation!” Bare rolig, retorikerne slås kun med ord, men de vil kæmpe hårdt for at overbevise dig om, at du tager fejl.
For ingen myte har givet så mange kommunikationsrådgivere grå hår i hovedet som påstanden om, at de ord, vi rent faktisk siger, kun skulle udgøre 7 % af vores kommunikation. 38 % skulle så være vores tonefald og hele 55 % vores kropssprog. Myten kommer fra en undersøgelse fra 1967 af iraneren Albert Mehrabian. Hans konklusioner er blevet dybt fejlfortolket gennem snart et halvt århundrede.
Hvis du arbejder med kommunikation bør du altid have ammunition klar til at nedskyde denne frygtelige påstand, når den bliver fremført. Her får du 3 skarpe skud, du kan komme lige ned i argumentationsgeværet.
1 – Det gælder kun, hvis form og indhold ikke følges ad
I undersøgelsen skulle forsøgspersonerne se og høre en person, der udtrykte sig positivt og fx sagde: “Jeg er glad,” mens personens kropssprog og stemmeføring virkede trist og altså udtrykte det modsatte af ordene. Forsøgspersonerne skulle herefter afgøre, om de syntes, at personen virkede glad eller trist.
Sådan var hele studiet opbygget. Studiet undersøgte altså hvilken udtryksform, der dominerer, HVIS og KUN HVIS indholdet af det, man siger, ikke stemmer overens med måden, man siger det på.
Lær at skelne fup fra fakta
Denne myte om kropssprog er desværre ikke den eneste, som mange mennesker går og tror på. Vi har udviklet det populære kursus Præsentationsteknik med gennemslagskraft, og her kan du lære en lang række effektive og ikke-mytiske teknikker om god mundtlig formidling.
På kurset modtager du undervisning fra en af landets førende eksperter i præsentationsteknik, og du får sparring på hele din præsentationspakke: kropssprog, stemmeføring, troværdighed, struktur og autenticitet!
2 – Det gælder kun, når du taler om dine egne følelser
I undersøgelsen blev der kun sagt ord, der udtrykte en følelse eller en holding, fx: “Jeg har ikke et problem med dig” eller “Jeg er sur.” Undersøgelsen handlede ikke om kommunikation med andre typer indhold – fx en professer i fysik, der forklarer, hvordan en kernereaktor fungerer.
Man kan derfor sige, at konteksten er ekstremt kunstig – langt fra noget man vil støde på i virkeligheden – fordi man i undersøgelserne skulle se en videooptagelse af en person, som man aldrig har mødt, der siger fx “jeg er glad,” mens han ser ud som om, han har lyst til at begå selvmord. Hvor ofte oplever man det i virkeligheden?
3 – Det gælder kun, hvis du lever i en verden uden mænd
Undersøgelsen har på flere punkter fået kritik for ikke at være særlig grundig. Man kan fx hurtigt argumentere for, at Mehrabian ikke just har valgt et “bredt udsnit af befolkningen” som sine forsøgspersoner. Han har faktisk ikke fundet en eneste mand, og det er altså udelukkende kvinder, der har deltaget i forsøgene og skabt disse resultater.
Så næste gang, du hører en sige: “Men de ord, vi siger, udgør jo kun 7 % af vores kommunikation. Resten er kropssprog og stemmeføring,” så lad ham ikke slippe godt fra det. Dræb myten!
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (1)Tilføj kommentar
Anders
God artikel! Men jeg tænker faktisk, at det er kommunikationsrådgiverne selv, der holder myten i gang. Ikke alle kommunikationsrådgivere, naturligvis, men dem, der er selvudlærte og mangler faglig ballast (og dem er der faktisk en del af).