calendar-grid calendar-list course-callendar-hover course-callendarcourse-overview-hover course-overview credit-carde-book-hover e-book facebook-hover facebook iconslightbulb linked-in-hover linked-in online-help-hover online-help pp-thumb-up-02 right-arrow search-hover search select-arrow thumbs-up twitter-hover twitter user

Tilmeld dig Aros Blog ligesom 28.576 andre videbegærlige!

Sluger man edderkopper i søvne? Og 24 andre myter, du heller ikke bør tro på

Den Kinesiske Mur er den eneste bygning, der kan ses fra rummet. Guldfisk kan ikke huske i mere end tre sekunder. Børn bliver hyperaktive af sukker. Og hvis du bliver ramt af en 5’er, som en tysk turist taber fra toppen af Rundetårn, er du færdig! Eller hvad?

Den bedste bivirkning ved uddannelse er, at man ikke hopper på hvad som helst. Jo klogere vi bliver, jo nemmere er det for os at gennemskue ting, der ikke giver mening. Men uanset hvor mange fine uddannelser, kurser og efteruddannelser, du har taget (måske hos os?), findes der ‘viden’, du har hørt så mange gange, at det kan være svært at se, at det faktisk blot er myter.

Hvad tænker du fx om disse …?

 

1. Var Napoleon bare en bette fyr?

At påstå, at Napoleon skulle have været en lavstammet fætter med storhedsvanvid, er nok at dømme fortiden med nutidens briller. For nok var han kun 1.68 meter høj, men det var faktisk højere end den gennemsnitlige franske mand i 1700-tallet.

2. Kan en svane brække en arm?

Har du prøvet at gå tæt på en svane? Dette elegante og romantiske dyr er slet ikke så rart, som det ser ud, når det bliver presset. Du har sikkert hørt, at en svane kan brække din arm, men vi kan berolige dig med, at en fugl på 12 kg (hvor vred og farlig den end kan se ud) ikke kan brække din arm. Den kan sikkert forskrække dig så voldsomt, at du vralter bagover, falder over en gren, lander på en sten og så brækker armen, men længere kan vi ikke strække den.

3. Er sorte huller … huller?

I skarp kontrast til, hvad navnet antyder, er et sort hul faktisk ikke et decideret hul. Det er derimod en sammenpresset masse med en enormt stærk tyngdekraft, der suger alt til sig, herunder lyset. Så når vi ser på en sort hul, ser vi faktisk ikke noget, for lyset derfra kan ikke slippe væk.

4. Hader tyre farven rød?

Du kan roligt passere indhegningen med naboens kreaturer iklædt din rosenrøde regnjakke. Tyre er nemlig fuldstændig farveblinde. Når den spanske toreador kan få en tyr op i det røde felt, skyldes det snarere det røde tørklædes bevægelse (som tyren åbenbart oplever som voldsomt provokerende).

5. Kan Den Kinesiske Mur ses fra rummet?

Det skulle man tro, ikke? Men sagen er, at Den Kinesiske Mur er så tynd, at den forsvinder ret hurtigt for astronauterne, når de forlader jorden. Så fra Den Internationale Rumstation, blot 386 km fra Jordens overflade, kan man faktisk ikke se én eneste menneskeskabt bygning!

6. Havde vikingerne horn på deres hjelme?

Hjelmen med to horn er nærmest blevet identisk med vikinger. Den første portrættering af en vikingehjelm med horn er fra 1800-tallet, og siden da har vi brugt disse horn på hjelmen for at lede tanken hen på vikinger (også når vi tager til fodboldlandskamp i Parken). Men sagen er blot, at de ganske fremragende nordiske arkæologer ikke har fundet én eneste vikingehjelm med horn (men en hulens masse uden).

7. Er flagermus blinde?

Du har sikkert hørt, at flagermus orienterer sig via ekkolokalisering? Det er fuldstændig rigtigt. Men det gør dem altså ikke blinde. Faktisk har de taget det bedste af to verdener, og det har de fx til fælles med spækhuggere. Smart.

8. Kan guldfisk kun huske i 3 sekunder?

Guldfiskene kommer nok aldrig til at slå menneskenes rekord i at huske cifra i tallet pi (70.030), men at de kun kan huske i 3 sekunder er en lidt ondsindet overdrivelse. De kan faktisk huske en ting, de har lært (fx hvor de finder mad) i en måneds tid. Og nogle fisk kan endda genkende menneskers ansigter (så hvis fisk gemmer sig, når de ser dig, kan du godt tage det personligt).

9. Bliver børn hyperaktive af sukker?

Denne sejlivede myte er lidt sjov. For mens en række studier har vist, at børns adfærd ikke påvirkes af et højt sukkerindtag, viser de samme studier til gengæld, at forældres adfærd over for deres børn ændres, når deres børn har indtaget en masse sukker. Myten er sikkert opstået efter en eller anden børnefødselsdag, hvor børnene har været helt oppe at køre (men hvem ville ikke være det efter 4 timers skattejagt, leg, spil og råb og skrig?) Og en anden fun fact, man kan tænke lidt videre over: Farvestoffer gør faktisk børn hyperaktive.

10. Sveder hunde gennem tungen?

Fugtige armhuler og våd ryg er ikke problemer, vi deler med vores firbenede venner. Men de sveder altså heller ikke ud af munden. De bruger derimod tungen til at regulere deres temperatur og skille sig af med overskudsvarme, og så har de svedkirtler på trædepuderne.

11. Skal man tisse på en brandmandsforbrænding?

Det kan man godt. Det hjælper bare ikke noget og risikerer faktisk at gøre smerten værre. Så hvis din kammerat har overtalt dig til at lade ham tisse på din ryg, efter du har badet med en brandmand i Kattegat, er der en god sandsynlighed for, at du er blevet snydt.

12. Må man svømme lige efter, man har spist?

Det korte svar er ja. Hvis du ellers er sund og rask, er der ingen risiko ved at hoppe i vandet efter et måltid. Når vi fordøjer grillmaden, jordbærrene og koldskålen, suser der blod ned til maven, hvilket efterlader lidt mindre blod til arme, ben og hoved. Men altså ikke nok til, at du ikke kan tage dig en dukkert. 

13. Kan man dø af at blive ramt af en mønt fra Eiffeltårnet?

Denne myte går på, at en mønt tabt fra toppen af Eiffeltårnet (eller Rundetårn) skulle kunne slå en person ihjel. Det lyder rigtigt, men den holder bare ikke helt. For luftmodstanden gør, at en 5’er ikke kan falde hurtigere end 107,83 km/t (for nu at være helt præcis). Og selv om det ret sikkert vil gøre nas, vil det ikke slå dig ihjel.

14. Bliver man forkølet af at sidde i træk?

Næ. Forkølelse er en virus, du kun kan få fra et andet menneske. På ekspeditioner til Nordpolen og Sydpolen, hvor ingen starter ud med virussen, bliver ingen forkølede (selv om de måske mister både tæer og fingre pga. kulden). Hvis du er meget nedkølet, er du dog en anelse mindre modstandsdygtig over for virussen. Men det kræver stadig, at nogen smitter dig. Denne myte er særdeles sejlivet, sikkert fordi man nemt kommer til at efterrationalisere, når man er blevet forkølet, “nå ja, jeg var jo også lidt kold på caféen den anden dag, fordi døren hele tiden gik op.”

15 … og bliver man syg af at gå udenfor med vådt hår?

Du bliver heller ikke syg af at gå udenfor med vådt hår. Samme princip som ovenfor. Er det rigtig koldt, kan dit hår til gengæld fryse og blive helt stift, men det kan næppe betegnes som en sygdom. Nogle påstår, at det ligefrem kan knække af, hvis det er meget koldt, og du kører en hånd igennem det, men undertegnede har prøvet det i minus 30 grader og havde stadig fuld manke bagefter. Så det er nok også bare en myte.

16. Kan man indhente tabt søvn i weekenden?

”Jeg sover kun 4-5 timer om natten i hverdagene, men indhenter det ved at dratte om i weekenden”. Den går ikke helt. Du kan nemt indhente en enkelt dårlig nattesøvn med en middagslur eller en ekstra time på øjet den efterfølgende nat. Men når det drejer sig om flere nætters søvnunderskud, kan du ikke bare lige indhente det i weekenden. Så kan du bare sove, når du bliver gammel? Ja, men desværre øger du så risikoen for ikke at blive så gammel.

17. Er enebørn mere egoistiske?

Du har sikkert hørt sætninger som, “han tænker kun på sig selv; typisk enebarn!” Måske har du endda selv sagt det? At enebørn skulle være mere egoistiske og forkælede end de børn, der er vokset op med søskende, er dog en hårdnakket fordom, der ikke findes noget belæg for. Man kunne endda omvendt argumentere for, at enebørn i større udtrækning end andre har været nødt til at finde legekammerater uden for familien og derfor har været nødt til at tilpasse sig andre – for ingen gider at lege med egoistiske børn (eller voksne for den sags skyld).

18. Må man vække folk, der går i søvne?

Du har sikkert hørt, at det kan have fatale konsekvenser at vække en søvngænger. Måske er tanken bag det, at søvngængeren kan blive fanget i limboet mellem virkelighed og drøm som i en slags koma. Sandheden er nok snarere det modsatte. Altså at det er farligere ikke at blive vækket. For når man tåger rundt kl. 3 om natten i Aarhus midtby i underhylere og leder efter en selvlysende hund, er man nok mere til fare for sig selv, end hvis man bliver vækket under denne mission (omend man nok vil ønske ikke at vågne lige der).

19. Hvor længe bliver tyggegummi i maven?

7 år … er ikke det rigtige svar. Men det er dét, de fleste har fået fortalt. Tyggegummi opløses ikke på samme måde, som alt andet du spiser, men det passerer alligevel gennem fordøjelsen med samme hastighed. Det her er dog ikke en opfordring til fremadrettet at sluge dit tyggegummi, men bare en formaning om, at skulle det ske, så ligger det ikke og putter sig i din mave mange år frem.

20. Sagde Pippi Langstrømpe “det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt”?

Nope. Ikke én eneste gang, faktisk. Der findes et væld af citater, der fejlagtigt tilskrives kendte personer eller karakterer. Vidste du for eksempel, at frasen ”survival of the fittest” ikke stammer fra Charles Darwin selv? Og at dronning Marie Antoinette aldrig sagde “lad dem spise kage” om den sultende befolkning før den franske revolution (hvor hun mistede hovedet)? Den franske filosof Rosseau tilskrev ganske vist dette citat en fransk royal – men nedskrev citatet, før Marie Antoinette overhovedet blev født.

21. Gror hår hurtigere, når man klipper det?

Faktisk ikke. Myten er sikkert opstået ved, at man som ung er begyndt at barbere dunene af overlæben eller benene – og i årene efter det, er hårene blevet kraftigere. Det kan altså se ud, som om der er en sammenhæng, men det er nok snarere en fysiologisk udvikling, der sker sideløbende med barberingen – og ikke som en konsekvens af det (google evt. forskellen på korrelation og kausalitet; ret interessant).

22. Er hajer farlige for mennesker?

Hollywood har ikke gjort livet nemt for hajer med film som “Jaws”, “Deep Blue Sea” og “Open Water”. I virkeligheden er hajer i hovedreglen ret ligeglade med os. Og når hajer angriber mennesker, er det oftest en fejl, fordi de forveksler os med havskildpadder eller sæler. Typisk dør 5 mennesker årligt som følge af hajangreb (og nyheden om hvert af disse går hver gang verden rundt), men hvor tragisk det end er, er det ikke så mange sammenlignet med de 100 millioner hajer, vi mennesker slår ihjel om året. Så egentlig er vi 20 millioner gange så farlige for hajer, som hajerne er for os.

23. Er chancen 50/50 ved plat eller krone?

At der er en 50/50 chance, når man kaster en mønt, er måske ikke så meget en myte, som en fælles udbredt forståelse af, hvordan sandsynlighed fungerer. Derfor var det også overraskende, da det hidtil mest omfattende studie på området viste, at mønten har større sandsynlighed for at lande med den side op, som vendte op ved udgangspunktet (51 % sandsynlighed). Så dér har du din fordel, næste gang din skæbne skal afgøres af et møntkast!

24. Kan man høre havet i en konkylie?

Som barn er du sikkert blevet fortalt (eller har selv tænkt), at du kunne høre havet, hvis du satte en konkylie op til øret. Tanken om, at lyden af havet bliver i konkylien, selv om den ligger på dit skrivebord, er ret smuk. Men lad os bare slå fast, at det ikke er havet, du kan høre, når du lytter til en konkylie. Det er derimod lyden af dit eget blod, der suser. Ved du i øvrigt, hvad den lignende hvide støj fra et tv eller en radio er? Det er støj fra The Big Bang, der fandt sted for 13,8 milliarder år siden (den havde du ikke set komme, vel?).

25. Sluger man edderkopper i søvne?

Og så kom vi frem til finalen! Denne myte er virkelig modbydelig: “Alle mennesker sluger årligt 8 edderkopper, mens de sover!” Det er en særdeles skræmmende og ubehagelig tanke, men det er heldigvis heller ikke rigtigt. Hvem fa’en finder på den slags? Og hvorfor deler vi det på sociale medier, når vi falder over det? Edderkopperne har faktisk ingen interesse i det miljø, de finder i din mund, og sandsynligheden for at de vil forvilde sig derind, er meget, meget, meget lille.

Konklusion (to stk, faktisk)

  1. Hvis noget lyder for vanvittigt til at være sandt, er det nogle gange løgn. Og lad dig ikke narre af stærke visuelle virkemidler såsom edderkopper, der kravler ind i din mund om natten. Hajer, der lever for at mæske sig i mennesker. Og horn på vikingehjelme.
  2. Fortsæt med at efteruddanne dig for at udvide din viden og skærpe din kritiske sans. Det kan du gøre via bøger og podcasts. Men intet stikker naturligvis efteruddannelse med fysisk fremmøde. Og dét, min ven, har vi nok af til en hel livstid (og mere til). Lige her: Kurser og korte uddannelser.

 

En sidste ting: Mangler vi nogle myter? Så skriv dem herunder!

En allersidste ting: Gør dine venner og kolleger den tjeneste at dele denne side på dine sociale medier, så de ikke længere skal være bange for at sluge edderkopper, når de sover!  

 

Tak til Celina Kragh Madsen, der har hjulpet mig her!

Tag del i diskussionen

Loading
Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Hent GRATIS e-bog om kommunikation!

Gør som 15.347 andre: Tilmeld dig vores blog, og få gratis vores e-bog "99+1 hemmeligheder om kommunikation"!

Din tilmelding er modtaget. Vi sender e-bogen til dig inden for få minutter.