ERIK arkitekters bæredygtige tiltag (i udvalg)
Vores tiltag går hånd i hånd med vores ambitioner. Derfor har vi den seneste tid arbejdet med en intern forandringsproces, da det har været vigtigt for os, at alle i organisationen føler ejerskab over bæredygtighed, både i vores eget hus og på vores projekter.
Som en del af den forandringsproces har vi haft et ønske om at ”have orden i eget hus”, og derfor har vi udarbejdet vores første klimaregnskab. På baggrund af det er vi blevet klogere på, hvor og hvordan vi skal forandre interne arbejdsgange. Inden for vores tre ben har vi gjort følgende:
Internt kendskab og redskaber blandt medarbejderne
Gennem workshops for alle medarbejdere, har vi i fællesskab arbejdet med den overordnede ambition i forhold til bæredygtighed i ERIK arkitekter, som skal definere den adfærdsændring, der skal ske ved den enkelte i dagligdagen. Det resulterede i et bæredygtigheds-moonshot:
”Arkitektur, der giver mere tilbage, end den tager”
Det arbejdede en intern arbejdsgruppe videre med, så vi kunne finde frem til en række dogmer for vores projekter og konkrete værktøjer, der kan bruges af alle i dagligdagen. ERIKs overordnede fortælling er: Vi tegner til liv. Derfor blev vores bæredygtighedsdogmer:
Vi tegner til omgivelserne
Vi tegner fra genbrug til adskillelse
Vi tegner ressourceansvarligt
Vi tegner til fællesskab
Vi tegner til bæredygtig adfærd
Vi tegner til sundhed og trivsel
Vi tegner god arkitektur for alle
Vi tegner langtidsholdbart
Vi tegner transformerbart
Vi tegner totaløkonomisk
For at udarbejde konkrete værktøjer har vi arbejdet med, hvordan vi kan reducere vores negative aftryk og optimere vores positive aftryk.
Ekstern dialog med samarbejdspartnere
ERIK arkitekters første klimaregnskab viste ikke overraskende, at vores største impact ligger i scope 3 – altså via indirekte udledninger fra varer og tjenester, der forbruges i firmaet. Det gør, at vi fremadrettet har et øget fokus på klimabelastningen af vores indkøb af varer og ydelser samt vores transportmønstre. Vi ved dog også at den impact vi har gennem vores projekter er langt større end vores egne udledninger og derfor har vi skabt et bæredygtighedskompas, som bringes i spil på alle vores projekter fra start og anvendes til at navigere igennem bæredygtighedens mange facetter i projekterne.
Kompasset er udviklet så det rummer både et konkret værktøj, der understøtter de daglige arbejdsprocesser, samt et dialogværktøj, som anvendes i den tidlige dialog med vores kunder. Herigennem får vi tidligt i processen en fælles forståelse for, hvordan bæredygtighed er defineret i det konkrete projekt, og hvilke ambitionsniveauer der skal indfries. Dette gør det ligeledes muligt for os efterfølgende at genbesøge vores projekter og evaluere på hvordan bæredygtighedsambitionen er indfriet og hvilke gode tiltag der kan arbejdes videre med i fremtidige projekter.
Vidensdeling på tværs af branchen
Det er vigtigt for os, at den viden og de erfaringer, vi tilegner os, bliver delt med branchen, så vi sammen kan blive klogere og bedre. Hver gang vi tilegner os viden, inviterer vi samarbejdspartnere og interesserede ind. Det gjorde vi blandt andet i julen, hvor vi inviterede ind til ’Gløgg og viden, for at dele viden om LCA.
Et andet eksempel på, hvordan vi har en open source-tilgang, er gennem vores samarbejde med Koten. Koten er et LCA-værktøj, som er udviklet af en af vores bygningskonstruktører. Værktøjet er frit tilgængeligt for alle, og kan spare brugeren for en stor del af den tid, det ellers tager at lave den lovpligtige livscyklus-analyse på et byggeri. Men en anden og lige så vigtig måde, man kan bruge værktøjet, er i designprocessen. Fordi det er blevet så let at lave en LCA-beregning, kan man holde øje med sit CO2-regnskab undervejs i designprocessen.
Vi er slet ikke i tvivl om, at vi skal vidensdele og danne partnerskaber for at blive klogere sammen.