Hvad er DISRUPTION? Læs 5 definitioner af begrebet her!
Danmark er i disruption. I erhvervslivet har det allerede meldt sin ankomst, og selv statsministeren har taget det til sig – eller i hvert fald forsøgt. Men hvad betyder disruption egentlig? Vi har samlet en række bud på definitioner af tidens måske vigtigste begreb til dig, så du kan blære dig med din indsigt næste gang nogen spørger.
Q: Hvad er disruption?
A: …
Disruptiv innovation beskriver en proces hvor et produkt eller en service slår rødder som en simpel applikation i bunden af et eksisterende marked, hvorefter det med tiden nådesløst erstatter etablerede konkurrenter.
Fra manden bag begrebet Clayton Christensens officielle hjemmeside kommer denne definition på disruption. Dette citat illustrerer smukt vigtigheden af, at du selv lærer at bruge disruption til din fordel – for ellers er det måske dig, der ender med nådeløst at blive væltet af pinden af en lækker lille disruptiv applikation.
Et underligt ord, der faldt ud af statsminister Lars Løkke Rasmussens mund.
Kommentar: DR journalist Henrik Føhns har sidste år skrevet en analyse af disruptions indtog i dansk politik. Hvorfor? Fordi tidens ny teknologi og digitalisering skaber disruption. Og disruption skaber store forandringer i arbejdsmarkedet og dermed vores samfund. Det er nu også blevet en sag for politikerne at sørge for, at vi bruger det momentum som disruption skaber til at skabe nyt så vi ikke ryger ned i afgrunden.
Det er vigtigt at slå fast, at disruption ikke er et nyt og smart ord for innovation (…). Disruption erstatter et eksisterende marked, teknologi eller branche – og skaber noget, der er mere værdifuldt og effektivt. Det er med andre ord både skabende og destruktivt.
Anders Rosenlund, uddannelseschef Aros Business Academy
I beskrivelsen af vores uddannelse i disruption giver vores uddannelseschef et ret godt bud på en skarp definition af disruption. Du finder hans svar i bunden af siden, men nu hvor du er der, kan du jo lade dig inspirere af kursets indhold på vejen!
Oprindelse: kendt fra 1997 via engelsk disruption ‘opbrud, sammenbrud’, fra latin disruptio verbal-substantiv til disrumpere ‘afbryde, briste’ introduceret som økonomisk begreb af Clayton Christensen i 1995
Her på kontoret er vi selv ret overraskede over, at disrumpere og ikke disrupte er den korrekte verbalsubstantivform af disruption. Det er ellers blevet kutyme at bruge disrupte i mange sammenhænge. Som sprognørder er vi ret vilde med den danske version. Hvad synes du?
Disruption: afbrydelse, brud, gennemslag.
Bygge- og anlægsteknisk ordbog (Gyldendal):
Det fede ved definitionen på disruption i Bygge- og anlægsteknisk ordbog er at begge sider af disruptionsmønten belyses. Disruption er nemlig både afbrydelsen, forstyrrelsen og bruddet i det gamle, mens det samtidig skaber gennemslag eller hul igennem til det nye, der opstår i samme moment.
Klik her, og se alle vores (cirka 2 mia.) kurser og korte uddannelser!
Her er et lille udsnit af de allermest populære af dem:
- Mini MBA i Sustainability Management (6 måneder)
- Mødeledelse og facilitering (2 dage)
- Assertiv kommunikation (2 dage)
- Aros Mini MBA – Lederuddannelse (6 måneder)
- At lede andre uden at være chef (3 dage)
- MasterClass i Psykologi (6 måneder)
- Nudging og adfærdsdesign (2 dage)
- Aros Proceslederuddannelse (6 dage)
- Kursus i konflikthåndtering (2 dage)
- Præsentationsteknik med gennemslagskraft (2 dage)
- Aros Projektlederuddanelse (IPMA) (12 dage)
- Den Intensive Projektlederuddannelse (6 dage)
Kommentarer (2)Tilføj kommentar
Melanie Jørgensen
Jeg har i forbindelse med min egen udvikling undersøgt begrebet disruption. Jeg finder det interessant både at se det, som mig personligt, som mig på arbejdspladsen og på megatrend niveau. De forandringer, der kommer grundet den teknologiske udvikling ser jeg, som muligheder. Muligheder til at skabe udvikling på flere niveauer og hvordan vi vælger at anskue dette, tænker jeg, har meget at gøre med, hvor parate vi egentlig selv er til at blive ’disrupted’. Og her spiller vores levede liv, vores oplevelser og erfaringer ind, idet oplever vi ændringer i vores liv, som noget der er godt eller som en forstyrrelse? Tænker vi at det vil føre noget værdifuldt med sig eller om det vil gøre livet sværere for os?
Melanie Jørgensen
humi.dk/hvad-betyder-disruption/